Sport.be

Wielrennen

Valverde slaat toe in slotkilometer

05.07.2008 | Willem Bruyndonx

Alejandro Valverde heeft de openingsrit van de Tour 2008 gewonnen. De Spanjaard pakte uit met een indrukwekkende jump in de lastige slotkilometer. Philippe Gilbert werd mooi tweede.

Valverde juicht, Gilbert buigt het hoofd. (foto belga)
Van bij de start werd er gedemarreerd in de openingsetappe van de Tour 2008. Na 4 km ontstond er een groepje van 8, dat het lang uitzong.

Geen Belgen in die kopgroep, wel 4 Fransen, 3 Spanjaarden en 1 Duitser. Thomas Voeckler, Stéphane Augé, Geoffroy Lequatre, Lilian Jégou, Rubén Pérez, José Luis Arrieta, David De La Fuente en Björn Schröder bouwden een maximale voorsprong op van ruim 8 minuten.


Op 30 km van de meet steeg de onrust in de kopgroep -het peloton naderde zienderogen- en sprong De La Fuente weg. Enkel Jégou kon de kloof dichten. Maar ook dat duo werd op 7 km voor de aankomst opgeslokt. De Fransman hield er de prijs van de strijdlust aan over.

Na de hergroepering barstte de strijd om de ritzege los. Alles bleef samen tot 2 km voor de meet, toen begon het bergop te gaan. Romain Feillu ging als eerste, maar werd teruggepakt door Stefan Schumacher, die op zijn beurt werd gecounterd door Kim Kirchen.


Maar ook Kirchen hield niet stand tot de meet, want een indrukwekkende Alejandro Valverde ging nog over de Luxemburger heen. Tegen de suprematie van Valverde was niemand opgewassen. Philippe Gilbert werd nog tweede, Jérôme Pineau derde. Valverde start zondag in het geel aan de tweede rit. Hij is de elfde Spanjaard in de geschiedenis die de gele trui mag dragen.
 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer