Sport.be

Wielrennen

Rebel Ricco verzorgt spektakel

13.07.2008 | Willem Bruyndonx

Riccardo Ricco heeft de negende rit in de Tour gewonnen. De kwieke Italiaan pakte na een knappe versnelling op de col d'Aspin zijn tweede ritzege. Kim Kirchen blijft in het geel.

Ricco sloeg zijn slag op de Aspin en hield stand tot aan de meet. (foto belga)
In de eerste echte bergrit van de Tour sneden de renners de Pyreneeën aan en moesten ze over 7 cols: vier bergjes van vierde categorie en één van derde categorie maakten de openingsfase selectief.
 

Drie vroege vluchters, Nicolas Jalabert, Aliaksandr Kuschynski en Sebastian Lang mochten zich uitleven op dat terrein. Het trio, dat geen bedreiging vormde voor de klassementsrijders, reed een maximale voorsprong van 14 minuten bij elkaar.

In het peloton werkte vooral Euskaltel aan de gestage achtervolging. Dit vertrouwde Tourbeeld werd flink opgeschrikt toen Cadel Evans zwaar onderuit ging in een bocht kort na de bevoorrading. Gelukkig kwam de Australische kopman van Silence-Lotto er met schaafwonden vanaf.


Op de col de Peyresourde (1ste cat.) reed Lang weg van zijn twee metgezellen. Op diezelfde col maakte Maxime Monfort een sterke beurt. Lang hield solo stand tot ver op de col d'Aspin (1ste cat.), maar nog voor de top werd hij voorbijgereden door een ontketende Riccardo Ricco, die met een knappe versnelling uit het peloton der favorieten was weggesprongen.

Ricco daalde ook goed en maakte daarna solo de resterende afstand tot de meet vol. De Italiaan pakte na Super-Besse zijn tweede ritzege en is tot dusver dé animator van deze Tour. Aan de streep had de 'Cobra' 1 minuut en 3 seconden voorsprong op Vladimir Efimkin, die nog uit het peloton der favorieten was weggesprongen. Cyril Dessel werd sprintend derde op 1:16, Monfort zesde. Kim Kirchen behoudt de gele leiderstrui.Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer