Sport.be

Wielrennen

Dubbelslag voor Sastre in koninginnenrit

23.07.2008 | Rik Thaens

Carlos Sastre heeft de koninginnenrit op Alpe d'Huez gewonnen en pakt het geel over van ploegmaat Frank Schleck. Cadel Evans moet in de tijdrit van zaterdag anderhalve minuut goedmaken.


Sastre was de sterkste op Alpe d'Huez en werd beloond met ritwinst en geel. (foto belga)
Frank Schleck, Bernhard Kohl, Carlos Sastre en Denis Menchov verschenen aan de start in Embrun met de wetenschap dat het vandaag moest gebeuren. De koninginnenrit van deze Tour, met onderweg de Galibier, de Croix de Fer en als toetje de mythische Alpe d'Huez, bood hen de laatste kans om nog de broodnodige seconden en minuten voorsprong te nemen op Cadel Evans.

Di Gregorio, Velits en Perez lieten zich niet afschrikken door het grillige menu en trokken er al meteen van bij de start op uit. Stefan Schumacher, ook gisteren al in de aanval, wipte even later naar het leiderstrio toe.

GALIBIER MAAT VOOR NIETS

De vier koplopers kregen een vrijgeleide en mochten hun gang gaan op de Galibier. Schumacher kwam er als eerste boven, goed voor een premie van 5.000 euro. Het peloton, onder aanvoering van CSC, ging in blok over de eerste col van de dag en volgde op een vijftal minuten.

In de afdaling moest Di Gregorio lossen en toen ook Perez er aan het begin van de klim naar de Croix de Fer af moest, bleven enkel Schumacher en Velits nog over op kop. In het peloton schudde Cancellara ondertussen aan de boom op de tweede col van de dag, maar toch bleef een dertigtal renners, met onder hen de favorieten, over. Voor onze landgenoot Maxime Monfort ging het echter te snel.

Vooraan liet Velits tijdens het laatste gedeelte van de klim naar de Croix de Fer Schumacher achter en de Slovaak van Milram bereikte alleen de top. De groep der favorieten, ondertussen geslonken tot een twintigtal renners, volgde op een dikke minuut. In de afdaling dikte de groep echter terug aan tot een man of dertig.

Voor Jérôme Pineau ging het in de afdaling niet snel genoeg en hij reed alleen naar leider Velits toe. Bij het begin van de klim naar de Alpe d'Huez ging de Fransman van Bouygues Telecom er zelfs alleen vandoor, maar zijn moment de gloire was al snel voorbij toen de favorieten aan de klim begonnen.

VUURWERK VAN SASTRE

Sastre stak al in de eerste steile kilometers van de Alpe het vuur aan de lont. De Spanjaard van CSC nam snel enkele tientallen seconden. In de groep der favorieten volgden er wel enkele versnellingen, maar niemand raakte weg.

De voorsprong van Sastre groeide stelselmatig uit tot een dikke twee minuten. De Spanjaard hield aan de finish op de top 2'03" over op de in extremis ontsnapte Sanchez en Andy Schleck. De overige favorieten volgenden tien seconden later.

Sastre pakte naast de zege ook de gele trui over van ploegmaat Frank Schleck. De Luxemburger volgt op 1'24" in het algemeen klassement, Kohl op 1'33", Evans op 1'34" en Menchov op 2'39". Alles blijft mogelijk met de tijdrit van zaterdag in het achterhoofd, maar Cadel Evans lijkt de beste kaarten te hebben.Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer