Sport.be

Wielrennen

Steegmans zorgt voor Belgisch slotakkoord

27.07.2008 | Willem Bruyndonx

Gert Steegmans heeft de 21ste en laatste rit in de Tour gewonnen. Op de Champs-Elysées sprintte onze landgenoot indrukwekkend naar de enige Belgische ritzege in de editie 2008. Carlos Sastre is eindwinnaar.

Steegmans was beresterk in de laatste rechte lijn. (foto belga)
Traditioneel was de slotrit in de Tour grotendeels een zegetocht van de gele trui. Carlos Sastre kreeg uitgebreid de tijd en de ruimte om zijn gele trui te vieren, zelfs met een glaasje champagne.

De trotse Spanjaard kreeg van het hele peloton felicitaties en genoot zichtbaar. De overige renners peddelden rustig mee, wat ervoor zorgde dat in het eerste wedstrijduur amper 27 km werden afgelegd.


Pas in de lokale rondes op de Champs-Elysées werd er echt gekoerst. Daar kregen we het jaarlijkse spervuur aan ontsnappingspogingen. Die van Frans kampioen Nicolas Vogondy en Carlos Barredo hield het langste stand, Philippe Gilbert probeerde tevergeefs een alles-of-nietsjump op 5 km van de meet. We kregen een massasprint.

Daarin maakte Gert Steegmans indruk. Hij kwam met een verschroeiende snelheid uit het wiel van Steven De Jongh en hield sterk stand tot aan de finish. Gerald Ciolek was tweede, Oscar Freire derde.


Onderweg verzekerde Oscar Freire zich van de groene trui. Het geel was sinds zaterdag al definitief zeker voor Sastre, al verloor de Spanjaard in de slotetappe nog 7 seconden op Cadel Evans. Hij nam dan ook uitgebreid de tijd in de laatste rechte lijn om zijn triomf te vieren. Sastre wint de Tour met 58 seconden voorsprong op de Australische kopman van Silence-Lotto.

Bernhard Kohl mocht in de bolletjestrui op het Parijse podium, het wit was voor Andy Schleck.


Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer