Sport.be

Wielrennen

Contador grijpt macht op Angliru

13.09.2008 | Willem Bruyndonx

Alberto Contador heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. De kopman van Astana kwam als eerste boven op de beruchte Angliru en neemt ook de leiderstrui over van Egoi Martinez.

Contador temde het Beest van de Asturias. (foto belga)
Vijf beklimmingen - 1 van derde categorie, 3 van eerste categorie, en de slotklim van buiten categorie naar de top van de Angliru- zorgden voor de verwachte schifting in de koninginnenrit van de Vuelta.
 
Drie vluchters, Christophe Kern, Matej Jurco en Maarten Tjallingii, gingen samen over de vier eerste hellingen, maar op de slotklim van de beruchte Angliru werden ze een voor een gegrepen. Kern hield het langste stand, maar toen de favorieten zich in het koersverloop mengden.

Astana
maakte meteen tempo bergop voor zijn kopman Alberto Contador, met het gewenste effect. Gouden trui Egoi Martinez moest al snel lossen. Ook Tourwinnaar Carlos Sastre kon het hoge ritme niet aanhouden.

Vier renners reden in de slotkilometers weg van de rest: de Astana's Contador en Levi Leipheimer en Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez van Caisse d'Epargne. Leipheimer moest afhaken, Contador schudde daarna ook Valverde en Rodriguez af.

Contador werkte de laatste 3 km solo af en reed als Mozes tussen dolgedraaide Spaanse supporters door. De kopman van Astana kwam als eerste boven en sloeg een dubbelslag op de meest beruchte berg van Spanje. Hij pakte de prestigieuze zege op het 'Beest van de Asturias' en zette een serieuze stap richting eindzege. Eerder schreef Contador ook al de Tour en de Giro op zijn naam. Na de Boss bestaat nu ook El Jefe. Dat belooft voor de Tour 2009!

Valverde werd tweede op 42 seconden, Rodriguez derde op 58 seconden.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer