Sport.be

Wielrennen

La Machine overklast iedereen

10.03.2009 | Bart Peeters

Sylvain Chavanel is de man in vorm. Tijdens de derde rit in Parijs-Nice stond er geen maat op de Fransman. De kopman van Quick Step won de rit en pakte meteen ook de gele trui.

Chavanel versloeg Flecha en hield zo een sterk Rabobank van de ritzege. (foto belga)
De derde rit werd geteisterd door het slechte weer. Vijf renners lieten zich daar echter niet door afschrikken. De Belgische kampioen Jurgen Roelandts trok samen met Maciej Bodnar, Christophe Le Mevel, Stéphane Augé en Tom Veelers al vroeg in de aanval.

De vijf avonturiers kregen een maximale voorsprong van iets meer dan 6 minuten. Astana, in dienst van leider Alberto Contador, liet het verschil niet hoger oplopen. Tot op iets meer dan veertig kilometer van de streep bleef de situatie dan ook status quo.

Toen jaagde Rabobank het tempo omhoog. De Nederlandse ploeg trok een waaier en zorgde voor heel wat onrust in het peloton. Een tiental renners met onder meer Gert Steegmans, Heinrich Haussler, Marcus Burghardt en Sylvain Chavanel waren meteen bij de zaak. De rest, met ook leider Contador, moest de oranje trein laten gaan.

Op een klimmetje gaf Manuel Garate nog eens gas. Slechts vijf anderen konden de Spanjaard van Rabobank volgen. Samen met zijn ploegmaats Juan Antonio Flecha en Sebastian Langeveld, het Quick Step-duo Chavanel-Kevin Seeldraeyers en Burghardt reed hij naar de overgebleven leiders toe.

Roelandts was samen met Augé de enige vroege aanvaller die kon overleven en toen Burghardt wegviel met een lekke band ook de snelste man voorin. De vele kilometers in de aanval wogen echter zwaar en toen Flecha en Chavanel vol aangingen, moest hij passen. De Spanjaard leek het te halen, maar Chavanel, La Machine, kwam er nog over.

Chavanel wordt meteen ook de nieuwe leider, voor Garate. Contador moest meer dan een minuut prijsgeven. Ook Seeldraeyers deed een uitstekende zaak. Hij wordt vierde in de stand en mag dromen van een stek bij de eerste tien in Nice.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer