Sport.be

Wielrennen

Roy is de slimste in Parijs-Nice

12.03.2009 | Bart Peeters

Jérémy Roy heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van Française Des Jeux verraste zijn medevluchters Thomas Voeckler en Tony Martin in de laatste kilometers.

De vijfde etappe leidde het peloton van Parijs-Nice door de Ardèche. Niet minder dan zeven hellingen moesten overwonnen worden, met de Col de Benas als zwaarste klant. De top van de beklimming van eerste catégorie lag wel op 90 kilometer van de streep in Vallon-Pont-d'Arc.


Drie avonturiers hadden zin in een lange onderneming. Jérémy Roy, Thomas Voeckler en Tony Martin muisden er al na 13 kilometer onderuit. Ze kregen wat vrijheid van het peloton en verzamelden een bonus van bijna 7 minuten.

De Duitser Martin had blijkbaar zijn zinnen gezet op de bolletjestrui. Hij kwam vier keer als eerste boven, onder meer op de Col de Benas, en slaagde in zijn opzet. Met 43 punten greep Martin de bergtrui, voor Voeckler (29 punten).

In het peloton bepaalden de mannen van Quick Step, in dienst van Sylvain Chavanel, het tempo. Buiten Lampre bood er echter geen andere ploeg hulp. Meer dan de gele trui van zijn kopman vrijwaren, deed de Belgische ploeg dan ook niet.

Zo mochten de drie vluchters strijden om de zege. Martin en Voeckler toonden zich de sterksten en vielen beurtelings aan. Roy bleek echter de slimste en profiteerde. Bij een aanval van de jonge Fransman keken de andere twee naar elkaar en was de vogel gaan vliegen.

Zo pakte Roy in zijn eerste Parijs-Nice meteen een ritzege. Voeckler werd tweede, voor Martin. De sprint van het peloton werd gewonnen door Heinrich Haussler. Chavanel behoudt zijn gele trui, Mirco Lorenzetto blijft in het groen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer