Sport.be

Wielrennen

Contador voor de bijl

14.03.2009 | Steven Swinnen

Alle Merckxiaanse vergelijkingen ten spijt: Alberto Contador zakte verrassend compleet door het ijs in de zesde rit van Parijs-Nice. Luis Leon Sanchez greep de winst en pakt het geel over van zijn landgenoot.

Daags na het exploot van Alberto Contador kreeg het peloton in Parijs-Nice alweer zware kost

Luis Leon Sanchez was de beste. (foto belga)
voor de kiezen. Opnieuw een erg lastige etappe, met 5 cols van derde categorie en 4 cols van tweede categorie. Al na zestig kilometer reed een groepje van tien renners weg, zonder Belgen. Wel vertegenwoordigd waren onder meer Juan Antonio Flecha, Karsten Kroon, Roman Kreuziger en Martin Velits.

De leiders fietsten een voorsprong van ruim twee minuten bij elkaar. Het peloton - waar Samuel Sanchez opgaf - liet betijen en ging zich pas op de Col de Bourigaille met de zaken bemoeien. Na een demarrage van Martin Velits spatte de kopgroep uit elkaar. In de achtergrond stak Colom het vuur aan de lont. Contador volgde zijn landgenoot en ook Luis Leon Sanchez en Frank Schleck maakten de sprong.

CONTADOR KRIJGT KLOP VAN DE HAMER

Op de top werd Velits bijgehaald. Hij moest bij de beklimming van de laatste helling - de Col de Mons - al vroeg passen. Ook voor Schleck ging het vooraan te snel. Eerder moesten ook Cadel Evans en onze landgenoot Kevin Seeldraeyers al lossen. Het Spaanse trio Colom - Contador - Leon Sanchez kwam ook op de voorlaatste klim van de dag als eerste boven. Ze aarzelden echter te hard en dus kwamen Voigt, Schleck en Chavanel weer terug aansluiten.

Vlak voor de slotklim ging Leon Sanchez vol aan. Contador moest de achtervolging alleen opknappen en dus won Sanchez vlot terrein. De Spanjaard kreeg het geel in zicht. De verrassing was even later compleet: eerst Colom, maar nadien ook alle vluchters reden Contador voorbij. De Spaanse wielerkampioen stond volledig stil en kon zelf het peloton met Seeldraeyers niet meer volgen.

Luis Leon Sanchez liet het niet aan zijn hart komen en pakte knap de rit. Colom eindigde op afstand tweede, voor Schleck en Chavanel. Contador kwam pas binnen op bijna drie minuten. Hij zakt in de stand naar de vierde plaats op 1'50" van de nieuwe leider Leon Sanchez. Seeldraeyers staat nu zevende.

Parijs-Nice, rit 6Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer