Sport.be

Wielrennen

Van Impe vloert Eeckhout

25.03.2009 | Gert-Jan Weyters

Kevin Van Impe heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. Hij haalde het in de spurt van 'oudstrijder' Niko Eeckhout. De twee waren al van kilometer 44 in de aanval. Grote verliezers waren Rabobank en Silence-Lotto.

Kevin Van Impe wint zijn eerste grote koers (foto belga)

Het regende bijna heel de koers lang en in de beginfase regende het ook ontsnappingspogingen. Voor een geslaagde onderneming was het wachten tot Niko Eeckhout en Kevin Van Impe vol doorgingen na 44 km koersen.

De twee kregen gezelschap van 11 anderen: de Duitsers Sebastian Lang, Andreas Klier en Artur Gajek, de Oostenrijker Bernhard Eisel, de Tsjech Frantisek Rabon, de Nederlanders Jos Van Emden en Jens Mouris, de Fransen Steve Houanard en Jean Zen, de Zwitser Martin Kohler en de Australiër Mathew Hayman.

DEVOLDER DEMONSTREERT OP PATERBERG

In de bergzone (Oude Kwaremont, Kalkhoveberg en Paterberg)verbrokkelde de kopgroep terwijl in het peloton Quick Step jacht maakte op de vluchters. Eeckhout, Van Impe, Klier, Eisel en Van Emden bleken de sterkste elementen van de vluchtersgroep.

Op de Paterberg testte Stijn Devolder de benen. Hij nam meteen vijftig meter op het peloton. De Quick Step-renner kreeg na de top het gezelschap van Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Marcus Burghardt, Heinrich Haussler en Jürgen Roelandts. Op 60 km van de meet sloten Devolder en co aan bij de kopgroep. Rabobank had buiten Van Emden niemand mee en deed er alles aan om het peloton terug te brengen. Dat opzet mislukte en de winnaar zat vooraan.

HAUSSLER ZET QUICK STEP ONDER DRUK

Bij het ingaan van de eerste van twee plaatselijke ronden van 15 km brak de kopgroep in twee: Boonen, Van Impe, Devolder (alle drie Quick Step) Haussler (Cervelo) en Eeckhout (An Post-Sean Kelly Team) lieten de concurrentie achter. Haussler maakte indruk en verraste met een demarrage op 24 km van de streep. De drie Quick Step-renners hadden aanvankelijk geen reactie op zijn uitval.

Haussler zag na een paar kilometer toch het nutteloze in van zijn onderneming en liet zich terug inlopen. De tweede van Milaan-Sanremo probeerde het even later opnieuw, maar hij kreeg geen ruimte van Quick Step. Op 17 km van de aankomst gingen Eeckhout en Van Impe samen op stap. De twee kregen al gauw 20 seconden.

Bij de laatste beklimming van de dag, de Holstraat, haalde Haussler alles uit de kast. Boonen counterde en Devolder moest hen laten rijden, maar de jump van Haussler kwam te laat. Eeckhout en Van Impe mochten sprinten voor de zege. In de spurt stond er geen maat op Van Impe. Hij haalde het overtuigend en pakt zo zijn eerste grote overwinning. Boonen maakte met een derde plaats het succes van Quick Step compleet.
Dwars door Vlaanderen
1. Kevin Van Impe (Quick.Step) de 200 km in 4u52:55 (gem. 40,97 km/u)
2. Niko Eeckhout op 0:02
3. Tom Boonen 0:14
4. Heinrich Haussler (Dui) 0:16
5. Stijn Devolder 0:48;
6. Yauheni Hutarovich (WRu) 1:51
7. Sylvain Chavanel (Fra)
8. Mathew Hayman (Aus)
9. Wouter Weylandt
10. Kristof GoddaertFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer