Sport.be

Wielrennen

Devolder doet het weer!

05.04.2009 | Willem Bruyndonx

Stijn Devolder heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Hij maakte het verschil op de Muur en soleerde daarna overtuigend richting finish. Heinrich Haussler was tweede, Philippe Gilbert derde.

Devolder verwende Vlaanderen voor het tweede jaar op rij. (foto belga)

De 93ste editie van de Ronde van Vlaanderen werd beslist op de Muur van Geraardsbergen. Daar reed Stijn Devolder met veel schwung weg uit een kopgroep van 4. Zijn Quick Step-ploegmaat Sylvain Chavanel, Preben Van Hecke en Manuel Quinziato moesten passen.

De winnaar van vorig jaar, die eerder in koers indruk had gemaakt in een dienende rol voor zijn ploegmaat en topfavoriet Tom Boonen, was net als in 2008 op de Eikenmolen weggereden. In de achtervolging ditmaal. Met dat manoeuvre reed hij weg van de andere favorieten en beende hij eerst Van Hecke en daarna het kopduo Quinziato-Chavanel bij.

Na de Muur ging Devolder fors door. Hij liet de tijdrijder in zich los en maakte het verschil met zijn achtervolgers alleen maar groter. Met Chavanel had hij bovendien een nuttige ploegmaat in het geloste groepje.

Na een ware triomftocht in de slotkilometers kwam Devolder opnieuw solo aan in Meerbeke, waar hij voor het tweede jaar op rij triomfeerde. In de slotfase werden Quinziato, Chavanel en Quinziato nog bijgebeend door het peloton. Heinrich Haussler sprong nog weg en reed naar de tweede plaats, Philippe Gilbert sprintte naar de laatste podiumplaats.

Op dat podium was geen plaats voor topfavorieten Boonen en Filippo Pozzato. Beiden lieten uitgebreid hun vormpeil bewonderen op onder meer de Koppenberg, de Taaienberg en de Berendries, maar dat gebeurde telkens in de achtervolging. Met Devolder had Tornado Tom uiteraard wel een ploegmaat als winnaar. Pozzato eindigde nog vijfde, Boonen pas 20ste.

Voor Quick Step betekende Vlaanderens Mooiste opnieuw een gloriedag. Silence-Lotto mocht terecht blij zijn met de derde plaats van Gilbert en zag ook Hoste zijn best doen in een vlucht. Maar winnen, dat was er weer niet bij. Die eer was enkel weggelegd voor Devolder, simpelweg de sterkste man in koers. Daar was iedereen het over eens.

EXTRA

Top-10
1. Stijn Devolder (Bel) Quick Step
2. Heinrich Haussler (Dui)
3. Philippe Gilbert (Bel)
4. Martijn Maaskant (Ned)
5. Filippo Pozzato (Ita)
6. Matti Breschel (Den)
7. Marcus Burghardt (Dui)
8. Björn Leukemans
9. Martin Elmiger (Zwi)
10. Bert De Waele
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer