Sport.be

Wielrennen

Edvald Boasson Hagen pakt zijn eerste klassieke zege

08.04.2009 | Gert-Jan Weyters

Edvald Boasson Hagen was de sterkste in Gent-Wevelgem. De Noor haalde het in een sprint met twee van de Wit-Rus Aliaksandr Kuchynsky.

Boasson Hagen. (foto belga)

De koers werd onmiddellijk hard gemaakt. Het peloton brak vrijwel meteen in waaiers. Het Cervélo Team nam het heft in handen en had op een gegeven moment 7 renners in de kopgroep. Toen Haussler lek reed waren dat er nog 6. Ook Tom Boonen zat aanvankelijk vooraan, maar ook hij reed lek en zag zo de grote groep, 34 renners sterk, wegrijden. 

Bij die 34 slechts 1 Belg: de 21-jarige Klaas Lodewyck. De bekendste namen in de spits waren Bram Tankink, Aliaksandr Kuchynsky, Manuel Quinziato, Edvald Boasson Hagen, Marcus Burghardt, Bernhard Eisel, George Hincapie, Robbie McEwen, Servais Knaven, Matti Breschel en Andreas Klier. Het peloton kwam op gegeven moment tot op 22 seconden, maar  kwam nooit meer tot aansluiting.

Topfavoriet Mark Cavendish deed nooit mee voor de overwinning, hij had al na 8 kilometer af te rekenen met een lekke band en miste de grote/goede vlucht.

De eerste beklimming van de Kemmelberg was een maat voor niets. De kopgroep ontplofte pas echt in het stuk tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg. Elf renners reden weg. McEwen kon na een paar kilometer achtervolgen ook aansluiten bij de leiders. Vlak voor de tweede beklimming kwam iedereen weer samen dankzij het werk van Cervélo. Het peloton hing toen al op meer dan 7 minuten.

AANVAL KUCHYNSKY

Voor Kuchynsky ging het nog te traag. De Wit-Rus ontsnapte en kreeg na enkele kilometers het gezelschap van de Noor Boasson Hagen. De twee verstonden elkaar goed, bleven aan de leiding en mochten sprinten voor de zege. Boasson Hagen ging verrassend vroeg aan, stond de leiding niet meer af en boekte zo de eerste klassieke zege uit zijn nog jonge loopbaan.

Op 53 seconden won de 22-jarige Australiër Matthew Goss de sprint om de derde plaats. Klaas Lodewyck werd op meer dan 2 minuten 20ste en beste Belg.Gent-Wevelgem
1. Edvald Boasson Hagen
2. Aleksandr Kuchynsky
3. Matthew Goss
4. Mathew Hayman
5. Andreas Klier
6. Koldo Fernandez
7. Marcus Burghardt
8. Tom Leezer
9. Manuel Quinziato
10. Jeremy HuntFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer