Sport.be

Wielrennen

Rebellin voor de derde keer

22.04.2009 | Gert-Jan Weyters

Davide Rebellin heeft voor de derde keer de Waalse Pijl gewonnen. Hij was de snelste op de Muur van Hoei. Andy Scheck werd tweede, Damiano Cunego legde beslag op de derde plaats.

Davide Rebellin was de slimste en snelste. (foto belga)

Christophe Moreau (Agritubel) en Fumiyuki Beppu (Skil-Shimano) sloegen in het begin van de wedstrijd de handen in elkaar en trokken in de aanval. Het peloton gaf de twee een vrijgeleide. Na 70 kilometer koersen bij de eerste passage op de Muur van Hoei had het duo al 15'30 minuten voorsprong.

Het signaal voor de jongens van Silence-Lotto en Caisse d'Epargne om te werken voor favorieten Cadel Evans en Alejandro Valverde. Bij de tweede passage in Hoei moest Beppu lossen. Moreau realiseerde dat alleen verder gaan geen zin had en liet de Japanner terugkomen. Op 80 kilometer van de meet moest Moreau toch alleen verder rijden. Beppu moest de rol lossen. De renner van Skil-Shimano werd al gauw ingehaald door het peloton.

Moreau bleef lange tijd alleen op kop rijden met een jagend peloton achter zich. Op veertig kilometer van het einde ontstond een grote groep van 17 renners met daarbij Seeldraeyers en Monfort. Opvallend was dat Silence-Lotto geen enkele renner mee had in de vlucht. De ontsnapping hield niet lang stand. Onder leiding van Liquigas en Silence-Lotto kwam iedereen weer samen.

Hermans: 'Kan hier ooit echt meespelen'
De volgende vernoemenswaardige ontsnapping was die van de Colombiaan Jose Rodolfo Serpa, maar ook deze poging was niet de goede. Het bleef ontsnappingen regenen onderweg naar Hoei. 

Uiteindelijk begon een grote groep samen aan de Muur. De Fransman David Lelay gooide een bommetje, maar hij hield niet stand. Evans ging van ver aan, maar was niet explosief genoeg. De tot dan onzichtbare Davide Rebellin bleek het snelste te zijn voor Andy Schleck en Alejandro Cunego.

Eerste Belg werd Ben Hermans. De jonge prof werd knap veertiende. "Je kan dit resultaat misschien wel een verrassing noemen, maar ik wist toch dat ik in vorm was en dat een aankomst zoals deze Muur me in principe moet liggen. Ik heb het gevoel dat ik hier ooit echt kan meespelen", aldus een tevreden Hermans.Top-10 Waalse Pijl
1. Davide Rebellin (Ita/Serramenti PVC Diquigiovanni), de 195,5 km in 4u42:15 (gem.: 41,559 km/u)
2. Andy Scleck (Lux) op 0:02 3. Damiano Cunego (Ita)
4. Samuel Sanchez (Spa) 0:07
5. Cadel Evans (Aus)
6. Thomas Lövkvist (Zwe)
7. Alejandro Valverde (Spa) 0:11
8. Simon Gerrans (Aus)
9. Michael Albasini (Zwi)
10. Rinaldo Nocentini (Ita) 0:15Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer