Sport.be

Wielrennen

Andy Schleck pakt solo eerste klassieker

26.04.2009 | Gert-Jan Weyters

Andy Schleck heeft op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. Hij gebruikte Philippe Gilbert als springplank net na de Rôche aux Faucons en stevende solo op de zege af. Gilbert werd vierde.

Andy Schleck pakt zijn eerste grote overwinning. (foto belga)
Het peloton begon traag aan de 95ste editie van Luik-Bastenaken-Luik. De eerste echte aanval was meteen de goede. De Fransman Cyril Gautier versnelde en kreeg in eerste instantie het gezelschap van de jonge Zwitser Marcel Wyss en onze landgenoot Nico Sijmens. Na een kilometerslange achtervolging kon ook Hubert Dupont de aansluiting maken. Hun maximale voorsprong bedroeg 11'25".

Na het drieluik Côte de Wanne, Côte de Stockeu en Côte de la Haute-Levée was de voorsprong van het viertal meer dan gehalveerd. Op 50 kilometer van de aankomst ging Chris Sorensen in de aanval, hij kreeg het gezelschap van Linus Gerdemann en Dries Devenyns.

Op La Redoute kwam het tot een samensmelting tussen alle renners. Net na de beklimming koos Kolobnev het hazenpad samen met Serpa, Kroon, Kreuziger, Martinez, Gesink en de overlever van de vroege vlucht Hubert Dupont.

GILBERT

Philippe Gilbert degradeerde echter de vluchters. De Waal ontsnapte uit het peloton en ging op en over de koplopers. Hij begon met een voorsprong op de Rôche aux Faucons, net na de top kreeg Gilbert het gezelschap van Andy Schleck. Onze landgenoot kon het tempo van de Luxemburger niet volgen en moest lossen.

Schleck bouwde gestaag zijn voorsprong uit en was al voor de voet van Saint-Nicolas zeker van zijn eerste klassieke overwinning. De jonge Schleck kon in de achtergrond ook rekenen op de hulp van grote broer Frank. In de slotfase bleef Joaquin Rodriguez net uit de greep van het achtervolgend groepje, Davide Rebellin klopte Gilbert op de streep en werd derde.

Luik-Bastenaken-Luik 2009
1. Andy Schleck
2. Joaquin Rodriguez
3. Davide Rebellin
4. Philippe Gilbert
5. Serguei Ivanov
6. Simon Gerrans
7. Damiano Cunego
8. Benoît Vaugrenard
9. Alexandr Kolobnev
10. Samuel SanchezFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer