Sport.be

Wielrennen

Columbia leidt Cavendish naar het roze

09.05.2009 | Erik Duchateau

De 92ste Giro is gestart met een ploegentijdrit van 20,5 km in Lido di Venezia. Team Columbia won voor Garmin en Astana. Mark Cavendish is de eerste rozetruidrager.

Mark Cavendish. (foto belga)
De laatsten zullen de eersten zijn... maar niet in Venetië. De eersten waren de eersten. Bij lottrekking werd bepaald dat Team Columbia als eerste aan de ploegentijdrit moest beginnen. Het Amerikaanse team zette een richttijd neer die bij het eerste tussenpunt door een tweetal ploegen werd verbeterd, maar aan de meet bleek Columbia onklopbaar.

Team Columbia deed 21 minuten en 50 seconden over de 20,5 km. Goed voor een gemiddelde van 56,34 km/u. Het als vierde gestarte Garmin vormde de eerste bedreiging voor Columbia, maar David Millar en co kwamen uiteindelijk 6 seconden te kort. Daarna was het lange tijd nagelbijten voor Mark Cavendish, die als eerste van Columbia over de meet was gekomen en dus bij winst van zijn ploeg de roze trui zou mogen omgorden.

De eerste ploeg die Columbia het vuur aan de schenen legde was het als 17de gestarte ISD. De continentale ploeg van kopman Giovanni Visconti was na 6 km 1 seconde sneller dan Columbia. Maar ISD kon de lijn niet doortrekken en moest aan de meet bijna een halve minuut prijsgeven. Het leverde de ploeg een vijfde plaats op. Gelijkaardig verhaal bij LPR: 2 seconden sneller bij tussenpunt 1, maar dan een terugval. De ploeg van Alessandro Petacchi en Danilo Di Luca werd vierde op 22 seconden.

BELGISCHE PLOEGEN IN DE ACHTERHOEDE

Astana was het laatste team dat van start ging. Het ijzersterke tijdritteam (Armstrong, Popovych, Leipheimer, Brajkovic,...) hield bij het eerste tussenpunt gelijke tred met Columbia, maar daarna werd snel duidelijk dat het roze niet voor Armstrong weggelegd zou zijn. Astana kwam 13 seconden te kort en werd derde. De Belgische teams kwamen er niet aan te pas. Quick Step eindigde als 17de, Silence-Lotto als 20ste op 22 ploegen.

Mark Cavendish vertrekt zondag in de roze leiderstrui in de eerste rit in lijn van Jesolo naar Trieste. Geen enkele ploegmaat moest lossen in de ploegentijdrit en dus worden de eerste 9 plaatsen in het klassement ingenomen door 'Columbianen'.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer