Sport.be

Wielrennen

Petacchi verrast Cavendish in sprint

10.05.2009 | Daan Slingers

Alessandro Petacchi heeft de eerste echte rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Hij verraste in de sprint Mark Cevendish. Ivan Basso verloor 13 kostbare seconden.

Petacchi verschalkte Cendish in de sprint. (foto belga)
Cavendish mocht als rozetruidrager aan de etappe beginnen. Samen met zijn ploeg Team Columbia was hij gisteren de snelste in de ploegentijdrit. Cavendish had in het begin van de rit wel geen zin om zich met de debatten te bemoeien. Hij had het geluk dat er een vroege ontsnapping kwam. Scarselli van ISD haalde voor hem de kastanjes uit het vuur.

GEGEERD BERGKLASSEMENT

Scarselli trok na 20 kilometer op avontuur. Hij kleurde lang als enige de rit van Jesolo naar Trieste over 156 kilometer. Hij reed een maximum voorsprong van 8:30 bijeen. Het peloton liet begaan omdat hij geen bedreiging vormde voor het algemene klassement. Op 28 kilometer van de streep was zijn rijk uit. Net te vroeg om morgen in het het groen te rijden. De trui van het bergklassement was blijkbaar gegeerd want Grivko en Voeckler sprintte er om. Ze deden dat wel op het foute moment (in de eerste in plaats van in de tweede lokale ronde). Garcia da Pena won de sprint voor het groen wel op het juiste moment.

TUSSENSPRINT

Na het inrekenen van Scarselli door het peloton begon een zeer zenuwachtige finale waarin de mannen van Garmin het hoofd koel hielden. Ferrar stak in de tussensprint om extra seconden Cavendish de loef af. Dat zeer tegen de zin van de Brit. Daarna volgden nog twee ontsnappingen: één van Eskov en één van Gilbert. Deze hielden niet stand. De massasprint werd een feit.

Cavendish werd perfect naar voor gebracht door zijn ploegmaats, maar de Brit liet zich verrassen.  Petacchi kwam heel vroeg uit het wiel van Cavendish en hield stand. De Brit drong nog aan, maar het was de laat. De Italiaan was de koning van de sprint in eigen land. In de laatste meters week hij nog even van zijn lijn af. Cavendish, die door zijn tweede plaats steviger in het roze zit, werd daardoor wel niet gehinderd. Topfavoriet Basso verloor in de laatste kilometer nog 13 kostbare seconden.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer