Sport.be

Wielrennen

Da Costa pakt Vierdaagse van Duinkerke

10.05.2009 | Bennie Luyten

André Greipel heeft de zesde en laatste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De eindzege ging naar de Portugees Rui Faria Da Costa.

Greipel haalde het in de 172,3 km lange slotrit van Lesquin naar Duinkerke in een massasprint voor Belgisch kampioen Jürgen Roelandts (Silence-Lotto) en de Fransman Sebastien Chavanel (Française des Jeux).

Het waren Bart Vanheule, de Deen Martin Mortensen, de Australiër Adam Hansen en de Fransen David Boucher, Nicolas Jalabert, Sébastien Duret en Jonathan Thiré die de eerste van negen plaatselijke ronden aan de Franse kuststad mochten aansnijden met net iets meer dan een halve minuut voorsprong op het peloton waarin vooral de mannen van Caisse d'Epargne, voor hun leider Rui Faria Da Costa, het tempo onderhielden.

Op 23 kilometer van het einde moest Adam Hansen met een lekke achterband zijn medevluchters laten rijden. Het peloton, waarin nu de mannen van Besson zich op kop hadden gezet voor hun sprinter Jimmy Casper, volgde op drie ronden van het einde nog slechts op 19 seconden van de zes vluchters. Ook de renners van Skil-Shimano kwamen een handje toesteken zodat de kloof met de leidersgroep alsmaar kleiner werd. Jonathan Thiré moest er voorin eveneens af zodat nog slechts vijf leiders de slotronde konden ingaan. Dit met een voorsprong van 15 seconden op het peloton.

De aangekondigde massasprint kon niet ontlopen worden ook al probeerde Martin Mortensen nog in de slotkilometers uit de greep van de grote groep te blijven. Hij slaagde daar niet in en in de daaropvolgende sprint was de Duitser André Greipel oppermachtig.

Rui Faria Da Costa mag als eindwinnaar terug naar Portugal keren. Hij was daar natuurlijk zeer tevreden mee. "Ik ben uiterst blij met deze eindzege", aldus de Portugees. "Ik was eigenlijk wat moe na de voorjaarsklassiekers en ben dus niet fris aan deze Vierdaagse van Duinkerke begonnen. Naarmate de rittenkoers vorderde, ging het alsmaar beter met de conditie. Ik kon na het behalen van de roze leiderstrui, zaterdag na de lastige etappe in Boeschèpe, terugvallen op een sterke ploeg die alles in het werk heeft gesteld opdat ik zonder al te veel problemen de slotrit kon doorkomen."

Vierdaagse van Duinkerke  - 6de etappe
1. André Greipel (Dui/Columbia-High Road) de 172,3 km in 3u47:02 (gem. 45,53 km/u)
2. Jurgen Roelandts
3. Sébastien Chavanel (Fra)
4. Alexandre Blain (Fra);
5. Baden Cooke (Aus);
6. Kenny Van Hummel (Ned);
7. Romain Feillu (Fra);
8. Klaas Lodewijck;
9. Loyd Mondory (Fra);
10. Anthony Ravard (Fra);

Vierdaagse van Duinkerke - Eindstand
1. Rui Faria Da Costa (Por/Caisse d'Epargne) 23u36:57
2. David Lelaly (Fra) op 0:09
3. Cyril Lemoine (Fra) 0:18
4. André Greipel (Dui 0:22;
5. Jurgen Roelandts 0:24;
6. Pierrick Fédrigo (Fra) 0:30;
7. Luis Pasamontes (Spa) 0:34;
8. Stéphane Augé (Fra)
0:35; 9. Yukiya Arashiro (Jap) 0:38;
10. Mathieu Ladagnous (Fra);Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer