Sport.be

Wielrennen

Sprintkoning Petacchi pakt dubbelslag

11.05.2009 | Daan Slingers

Alessandro Petacchi is in de Ronde van Italië de koning van de sprint. Hij pakte zijn tweede ritzege op rij. De Italiaan is ook de nieuwe leider omdat Mark Cavendish na een valpartij tijd verloor.

Alessandro Petacchi (foto belga)

De tweede vlakke rit van de Ronde van Italië leek een typische sprintersetappe te worden, maar het venijn zat hem in de staart.

Op het 198 kilometer lange parcours tussen Grado en Valdobbiadene ontstond er snel een kopgroep, die weg mocht rijden, maar geen kans maakte. Met vijf waren de avonturiers van de dag. Bjorn Schroder, Giuseppe Palumbo, Mikhail Ignatiev, Mauro Facci en Yuriy Krivtsov ontsnapten na amper 6 km wedstrijd. Ze bereikten hun maximale voorsprong van 07:05 na 38 km. Toen vond het peloton het welletjes. Liquigas en LPR haalden de kopgroep terug op een kleine 40 km van het einde. Niet iedereen geraakte in die achtervolging er zonder kleerscheuren vanaf. Christian Vandevelde moest het strijdtoneel in een ziekenwagen verlaten na een valpartij.

CAVENDISH VERLIEST TRUI

Na de samensmelting zetten vier ploegen zich op kop van het peloton. LPR, Liquigas, Barloworld en Acqua e Sapone bepaalden het tempo. We leken op een normale massasprint af te gaan, maar schijn bedroog. Thomas Voeckler vond een klein gaatje en ontsnapte. In het peloton gingen de alarmbellen iets te hard af en kwam het tot een massale valpartij. Mark Cavendish was het grootste niet gewonde slachtoffer. De Brit verloor de aansluiting met het voorste deel van het peloton. Alessandro Petacchi rook zijn kans en liet zijn mannen tempo rijden. Cavendish verloor meter per meter kostbare seconden en zag zijn roze trui uit zijn handen glippen. 

DUBBELSLAG

Petacchi: 'Eindigen als Zabel en later werken voor andere grote sprinter'
De mannen van LPR deden schitterend werk. Ze haalden Voeckler in en liepen uit op Cavendish. Even werden ze nog opgeschrikt door een aanval van Giovanni Visconti, maar die remonteerden ze op 700 meter van de meet. Sprintkoning Petacchi werd perfect afgezet op 500 meter van de streep. De Italiaan maakte het simpel af. Iedereen stierf zijn wiel. Tylor Farrar en Francesco Gavazzi, de nummers twee en drie kwamen niet in de buurt Petacchi, die zijn tweede succes op rij boekte. Philippe Gilbert was op de zesde plaats beste Belg.

Naast de ritzege pakte Petacchi ook het roze over van Cavendish. Hoogstwaarschijnlijk rijdt hij daar maar even in want dinsdag wachten de eerste bergen van de Giro

"Mijn ploegmaats leverden uitstekend werk ook al zijn ze minder gewend om een treintje te vormen. Of de beste Petacchi op komst is? Ik voel me in ieder geval prima. Mijn leeftijd? Sinds 2005 heb ik geen volledig seizoen meer kunnen rijden. Ik voel me alleszins geen 35. Zoals ik al wel vaker heb gezegd wil ik later eindigen als Zabel en werken voor een groot sprinter", sprak de fiere roze trui.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer