Sport.be

Wielrennen

Slimme Menchov profiteert van Liquigas-werk

13.05.2009 | Daan Slingers

Denis Menchov heeft de 5de etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Hij profiteerde van het vele werk van de ploeg van Ivan Basso. Danilo Di Luca, die tweede werd, is de nieuwe leider.

Di Luca mocht de roze trui aantrekken. (foto belga)

Precies 100 geleden vertrok de eerste Giro-etappe ooit. De organisatie koos om deze gebeurtenis te vieren met een korte rit over 125 km tussen San Martino Di Castrozza en Alpe Di Siusi. De rit kondigde zich aan als een etappe met een snelle aanloop en een zinderende finale. De twee voorspellingen kwamen uit.
 
De ontsnapping van de dag ontsond rond kilometerpaal 30. Voeckler, CapecchiGavazziPietropolli, SerpaOchoa en Visconti mochten wegrijden van Team Columbia, de ploeg van rozetruidrager Lövkvist

De zeven leiders begonnen samen aan de zware slotklim. Op de Alpe Di Suisi moest Gavazzi al snel lossen. De overgebleven leiders probeerden tevergeefs hun voorsprong van 4 minuten te verdedigen. Op 10 km van de meet waren ze eraan voor de moeite.

AFVALLERS

Liquigas, dat de kopgroep had teruggehaald, bleef het tempo bepalen. Het voorste peloton bestaande uit ongeveer 40 renners viel snel in stukken uiteen. Ook de (schaduw)favorieten moesten de rol lossen. Armstrong kraakte snel. Ook Cunego kon het tempo niet aan. Uiteindelijk kwam ook Basso alleen voorin te zitten. De Italiaan trok het zich niet aan en hield zelf het tempo strak. In zijn wiel overleefden zes renners: Horner, Leipheimer, Di Luca, Sastre, Lövkvist en Menshov.

SASTRE VAN TE VER

De zeven mochten onderling de prijzen gaan verdelen. Sastre ging de sprint van heel ver aan. Menchov lonkte als een leeuw naar zijn prooi. Op het juiste moment (300 meter van de streep) ging hij over Sastre. Di Luca probeerde nog in het wiel te komen van de Rus, maar slaagde daar niet in. Menchov hield simpel stand en kon de armen in de lucht steken. Di Luca werd tweede. Hij neemt de roze trui over van Lövkvist, die derde werd.

Seeldraeyers was de beste belg op de 17de plaats. Hij kwam iets meer dan een minuut later dan de winnaar over de streep. Cunego verloor meer dan twee minuten. Armstrong verspeelde drie minuten.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer