Sport.be

Wielrennen

Toptalent Boasson Hagen wint in Chiavenna

15.05.2009 | Daan Slingers

Edvald Boasson Hagen heeft in Chiavenna de zevende rit van de Giro gewonnen. Het Noorse toptalent was de snelste van een groep van 5. Hunter was tweede, Brutt derde. Di Luca blijft in het roze.

Boasson Hagen. (foto belga)
Al in de eerste kilometer hadden vier renners geen zin om anoniem rond te draaien in het peloton. Huzarski, Facci, Klimov en Isaichev kozen voor de aanval. De andere renners lieten begaan. Hierdoor hadden de vier na amper 13 km al een voorsprong van 8 minuten. Uiteindelijk fietsten ze een maximale voorsprong van 9 minuten bijeen. Het sein voor het peloton om de achtervolging in te zetten. Voor de leiders werd dat snel nefast.


Als sneeuw voor de zon verdween de voorsprong van Facci en co. Tijdens het verlaten van Oostenrijk en het binnenrijden van Zwisterland kneep het peloton 6 minuten van de voorsprong af. Het werk van Katusha en Columbia speelde hierin een rol. Maar een hellend parcours hielp de koplopers ook niet.

De vijf voelden snel dat ze eraan waren voor de (verloren) moeite. Zeker toen de mannen van Silence Lotto zich met de zaken gingen bemoeien. Dockx en Kaisen werkten keidhard voor Gilbert. Vlak voor de top van de Maloja maakte onder meer Armstrong de ontsnapping ongedaan.

SNELLE AFDALING

Heel even was het peloton compleet, maar in de afdaling met 13 haarspeldbochten ontsnapte Bertolini. De oudste renner van deze Giro liet zien dat afdalen een kunst is. In een prachtige stijl daalde hij veel sneller af dan de concurrentie. In een mum van tijd liep hij een volledige minuut uit. Toch was dat niet voldoende. Hij werd ingehaald op 12 km van de streep door Hunter, Brutt De La Puebla en Boasson Hagen, de tweede van de vorige rit. 

De nieuwe leiders bleven uit het zicht van het peloton. Grivko ging nog in de tegenaanval, maar geraakte niet bij de vijf. Boasson Hagen en co bleven weg. Een kilometer voor de streep begonnen het lonken. Oude vos Bertolini ging aan. Brutt maakte de fout door er achter te gaan. Boasson Hagen speelde het slimmer. Hij wachtte geduldig af en zette pas aan op 200 meter van de meet. De Noor ging als een torpedo naar de eindstreep. De vier anderen stonden niet eens op de foto. Hunter eindigde tweede. Brutt, die het vuile werk gedaan had, moest zich tevreden stellen met een derde plaats.

Leider Di Luca maakte geen fout en kwam in het peloton aan. Hij start morgen opnieuw in de roze trui.  Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer