Sport.be

Wielrennen

Sivtsov wint geanimeerde rit

16.05.2009 | Bennie Luyten

Konstantsin Sivtsov heeft in Bergamo de achtste etappe van de Giro gewonnen. De Wit-Rus reed in volle finale weg en hield stand. Leider Di Luca werd aangevallen, maar was uiteindelijk nog de winnaar van de dag.

Kanstantin Svitsov. (foto belga)
Al snel vormde zich een kopgroep van tien renners uit tien verschillende ploegen. Daarbij de Belgen Serge Pauwels en Jelle Vanendert.  Bij een zware valpartij tijdens de afdaling van de Culmine di San Pietro geraakte Pedro Horrillo van Rabobank van de baan. De Spanjaard geraakte geblesseerd, lag erg lang op de plaats van het accident en werd per helikopter naar het ziekenhuis van Bergamo gebracht. Daar werd ondermeer een beenbreuk en kniebreuk vastgesteld. Hij was nooit in levensgevaar.

LPR en Lampre joegen op 80 kilomter van de streep het tempo van het pak de hoogte in. De voorsprong van de tien leiders smolt als sneeuw voor de zon. Op een klimmetje viel de kopgroep vooraan uit elkaar. Cataldo, Gonzalez, Lopez, Petrov kwamen zo vooraan, buiten Tschopp en Vanendert keerde wat later de rest ook terug. Het peloton was nooit ver weg. Tijdens de beklimming van de Colle del Gallo, een klim van tweede categorie op 27 kilometer van de streep, werden de acht ingelopen. Pauwels hield het het langst vol. Het pak verbrokkelde helemaal. Tijdens een fel geanimeerde klim kregen we vijf leiders: Garzelli, Rogers, Leipheimer, Horner en Pellizotti. Belangrijkste afwezige was leider Di Luca. De Italiaan volgde op 54 seconden.

In de afdaling naar Bergamo gingen de vijf uiteraard fors door. Cunego, Arroyo en Boasson Hagen kwamen aansluiten. Ook het peloton (met Di Luca) liet uiteraard niet begaan en op 17 kilometer was er opnieuw een hergroepering van ongeveer 50 man. Konstantsin Sivtsov reed meteen weg. Op een laatste bultje in volle finale probeerde Di Luca nog weg te rijden. Dat lukte niet. Sivtsov reed een erg sterke finale en hield knap stand. Boasson Hagen won op 21 seconden de sprint voor de tweede plaats. Di Luca werd derde en pakte zo 8 extra bonificatieseconden in de strijd om het roze.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer