Sport.be

Wielrennen

Eind goed, al goed voor Cavendish in Milaan

17.05.2009 | Willem Bruyndonx

Mark Cavendish heeft na een massasprint de negende rit in de Giro gewonnen. De tijdsverschillen telden niet mee in een geneutraliseerde etappe, zodat Danilo Di Luca uiteraard leider blijft.

Mark Cavendish. (foto belga)

Een korte aanloop en vervolgens 10 plaatselijke rondes in Milaan, de 9de etappe van de Giro had op voorhand al veel weg van een slotrit. Omdat de organisatie voor de 100ste editie van de Ronde van Italië wilde eindigen in Rome, kwam modestad Milaan echter al halverwege aan bod.

Bovendien besliste de wedstrijdjury op aandringen van de renners de rit te neutraliseren omdat de plaatselijke omloop te gevaarlijk was, wegens de tramsporen, de scherpe bochten en geparkeerde auto's. Na de zware val van Pedro Horrillo wilde niemand nog overbodige risico's nemen in de Milanese straten.

Door de beslissing werden aan de aankomst geen bonificaties toegekend aan de top-3 en werden alle renners in dezelfde tijd geplaatst. Zo bleef Danilo Di Luca zeker van zijn roze trui en stond enkel de strijd om de ritzege op het spel. Die Di Luca deed met nog 6 ronden te gaan het peloton even stoppen en sprak het publiek toe om de beslissing om niet te koersen toe te lichten.

In de laatste ronde ging het pas echt vooruit omdat de sprintersploegen de massasprint wilden voorbereiden. Team Columbia reed een perfecte finale. Michael Rogers, Edvald Boasson Hagen en Mark Renshaw zetten Mark Cavendish af en die beukte naar zijn eerste ritzege in deze Giro. Voor Team Columbia was het de derde etappezege op rij. Allan Davis was tweede, Tyler Farrar derde. Alessandro Petacchi sprintte niet mee voor de overwinning.

Maandag staat er een rustdag op het programma, dinsdag volgt een lange en zware etappe van Cuneo naar Pinerolo.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer