Sport.be

Wielrennen

Di Luca steviger in het roze

19.05.2009 | Gert-Jan Weyters

Danilo Di Luca heeft de tiende etappe van de Giro gewonnen. De Italiaan was in Pinerolo sneller dan Franco Pellizotti en Denis Menchov. Di Luca blijft uiteraard in het roze.

Di Luca pakt zijn tweede rit in deze Giro. (foto belga)
De renners stonden voor een zware opgave. Het peloton moest in totaal 262 kilometer overbruggen. Onderweg moesten de renners de Sestriere over, het dak van deze Giro nadat de rit naar Blockhaus werd ingekort. 

De eerste uren werden afgewerkt aan een stevig tempo. Na twee uur wedstrijd had het peloton een gemiddelde van maar liefst 48,2 kilometer/uur. In de aanvangsfase was onze landgenoot Olivier Kaisen opvallend actief. Hij probeerde tot tweemaal toe een ontsnapping op te zetten, maar kreeg geen steun.

De poging van Stefano Garzelli was wel de juiste. De Italiaan kreeg een maximale voorsprong van juist geen zeven minuten. Op de top van de Sestriere had Garzelli nog 3 minuten voorsprong op het achtervolgend ISD-duo Visconti en Grivko. Op 25 kilometer van het einde was de vlucht van Garzelli over en kreeg hij het gezelschap van Visconti en Grivko.

Op de Promartino achtte Franco Pellizotti zijn moment gekomen. De renner van Liquigas trok door en haalde al gauw de leiders bij. Garzelli kon even aanklampen, maar moest zijn landgenoot toch laten gaan.

Pellizotti kreeg nooit veel voorsprong. In de afdaling van de Promartino slaagde roze trui Danilo Di Luca er in om aan te sluiten. Ook Denis Menchov en Carlos Sastre konden de aansluiting maken. Enkele kilometers voor de finish in Pinerolo kregen de renners nog een korte helling te verwerken. Di Luca trok door en begon zo aan zijn solo. De Italiaan pakt door zijn overwinning belangrijke seconden met het oog op de komende klimtijdrit.  Pellizotti won de sprint voor de tweede plaats voor Menchov.


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer