Sport.be

Wielrennen

Gerrans wint ook rit in Giro

23.05.2009 | Willem Bruyndonx

Simon Gerrans heeft de 14de rit in de Giro gewonnen. De Australiër was op de slotklim naar San Luca de beste van een kopgroep van 11. Denis Menchovs roze trui kwam nooit in gevaar.

Simon Gerrans (foto belga)
Een kopgroep van 14 vroege vluchters kleurde de 14de etappe van de Giro, een geaccidenteerde etappe met 5 beklimmingen, waaronder de aankomst bergop in San Luca. Te veel klimwerk voor sprinter Mark Cavendish, die niet meer startte. Ook Filippo Pozzato (knieblessure) gaf verstek, onderweg stapte met Jelle Vanendert de eerste Belg af.

In die kopgroep waren Gilberto Visconti en Simon Gerrans de opvallendste namen en Christopher Froome de best geplaatste (29ste, op 14:05 van leider Denis Menchov). In de achtervolging liet Danilo Di Luca zijn LPR-ploegmaats hard werken. De Italiaan, tweede in de stand, was duidelijk iets van plan.

Maar het plannetje van Di Luca mislukte. Zijn ploeg stond er alleen voor en de hergroepering kwam er nooit. Zo streed de tot 11 eenheden uitgedunde kopgroep voor de ritzege in San Luca. Andriy Grivko glipte voor de lastige slotklim naar San Luca weg, maar plafonneerde bergop. Dan had Simon Gerrans betere klimmersbenen. De Australiër, die vorig jaar ook al een Tourrit won, soleerde al klimmend naar de ritzege. Rubens Bertogliati was tweede, Francesco Gavazzi derde.

Gerrans: 'Het was erg zwaar!'
Danilo Di Luca
pakte in de steile slotkilometer nog uit met een demarrage, waardoor Levi Leipheimer en Ivan Basso nog een paar seconden verloren. Roze trui Denis Menchov gaan krimp en beleefde een zorgeloze dag. Philippe Gilbert was zaterdag de beste Belg, 22ste op 1:19 van ritwinnaar Gerrans.

"Het was erg zwaar", sprak de Australiër achteraf. "Maar we hadden er zin in en ik had met Philip Deignan nog een ploegmaat mee in de ontsnapping. Ik had schrik dat de favorieten zich zouden mengen in de debatten. Toen ik hoorde dat LPR voor Di Luca aan het rijden was, zat ik er toch een beetje mee in. Maar toen onze voorsprong nog twee minuten bedroeg op de op één na laatste afdaling, wist ik dat het goed zat".Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer