Sport.be

Wielrennen

Pauwels mag bergrit niet winnen

24.05.2009 | Steven Swinnen

Door een ongelooflijke blunder bij de Cervelo-ploegleiding greep onze landgenoot Serge Pauwels naast ritwinst in de Giro. Hij bleef over in een verre vlucht met Bertagnolli, maar moest de remmen dichtknijpen.

Met vier hellingen - waaronder de Passo dell'Eremo (2de cat.), de Colle Carnevale (3de cat.), de Monte Casale (3de cat.) en de Monte Trebbio (2de cat.) was de etappe tussen Forli' en Faenza

Bertagnolli liet het niet aan zijn hart komen. (foto belga)
opnieuw zware kost voor de renners. Het is ondertussen ook gloedheet in Italiƫ, maar dat weerhield zestien renners er niet van om snel voor de aanval te kiezen.

In de groep van zestien zat ook onze landgenoot Serge Pauwels (Cervelo Test Team). Hij fietste in het gezelschap van onder meer Lars Ytting Bak, Leonardo Bertagnolli, Andriy Grivko, Pablo Lastras en Daniel Navarro. Het peloton liet begaan, Rabobank - met rozetruidrager Denis Menchov in de rangen - zorgde ervoor dat de kloof niet groter werd dan zes minuten.

Op de Monte Casale gingen de renners van Liquigas tempo maken. Het was te verwachten dat hun kopman Ivan Basso wat wilde proberen en dat deed hij even later ook. Na enkele demarrages kon Ivan de Verschrikkelijke zich loswurmen uit het groepje der favorieten, enkel Stefano Garzelli kwam nog aansluiten. Het duo fietste 40 seconden voorsprong bij elkaar en ging op zoek naar de leiders.

Na de Monte Casale bleven vooraan nog maar zeven renners over. Op de laatste helling - de Monte Trebbio - werd het groepje uitgedund tot een duo: Leonardo Bertagnolli en de Belg Serge Pauwels! Basso en Garzelli volgden op twee minuten, de groep met de Roze Trui was drie minuten achter.

PAUWELS MOET STOPPEN

Met meer dan twee minuten voorspron kon het leidersduo de laatste twintig kilometer aanvatten. Consternatie alom toen Bertagnolli wegreed van Pauwels. Die kreeg de opdracht van zijn ploegleider Jean-Paul Van Poppel om Sastre te gaan helpen om de kloof op Basso te dichten. Een onbegrijpelijke
Serge Pauwels: 'Ik ben braaf geweest, maar laat een rit liggen'
keuze want het groepje der favorieten greep Basso en Garzelli weer bij de lurven.

Pauwels schudde teleurgesteld zijn hoofd. Ploegleider Jean-Paul Van Poppel van Cervelo deed aan VRT een poging om zijn tactiek uit te leggen. Volgens hem staat het eindklassement van Sastre voorop en was het de Spanjaard zelf die wilde dat Pauwels wachtte.

Bertagnolli kreeg het nog lastig, maar hield stand. Desondanks kreeg hij de rit in de schoot geworpen dankzij de blunder bij Cervelo. "Ik probeer te doen wat de ploegleiding me opdraagt", zei Pauwels achteraf aan VRT. "Sastre lag een minuut achter op Basso en ik moest wachten. Ons doel is het eindklassement van Carlos. Ondertussen was hij toch terug bij Basso gekomen. Ik ben braaf geweest, maar laat hier wel een ritzege liggen."
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer