Sport.be

Wielrennen

Sastre is top in Italië

25.05.2009 | Daan Slingers

Carlos Sastre heeft van zich laten horen in de Ronde van Italië. Na vier zware klimmen kwam hij als eerste boven in Monte Petrano. Denis Menchov, die tweede werd op 25 seconden, blijft leider.

Sastre mag glunderen in Italië. (foto belga)
In een aangename etappe kregen we al snel een omvangrijke kopgroep van 20 man. Grote namen daarin waren Cunego en Popovych, maar de twee vormden geen rechtstreekse bedreiging voor Menchov. De rozetruidrager liet rustig begaan. Hij spaarde lang zijn troepen. In de kopgroep was Brutt de pechvogel van de dag. De Rus kwam twee keer ten val, maar bleef wel in de wedstrijd.


Van Belgen was er geen sprake in de kopgroep, van mannen met goede benen wel. Cunego en Scarponi konden zich niet bedwingen en gingen resoluut voor de ritzege. Op hun ontsnapping reageerden Popovych en Bosisio attent. Zo kregen we vier leiders, die op 50 km van de meet 05:30 hadden op het peloton.

Tijdens de beklimming van de Monte Catria kwam Scarponi er achter dat hij toch niet meer zo fris was. Hij moest lossen. Cunego daarentegen speelde de eerste viool. Het Italiaanse troetelkind klom als in zijn beste dagen. Bosisio beperkte zich tot aanklampen. Popovych speelde jojo en toneel. In de afdaling naar de laatste klim van de dag rook de Oekraïner zijn kans. De andere twee moesten passen. Leipheimer verloor ondanks het werk van Armstrong heel wat tijd op zijn tegenstanders.

Popovych leek op weg naar de overwinning, maar dat was zonder de favorieten gerekend. Basso gooide een eerste bommetje, maar geraakte niet weg. Daarna probeerde ook Di Luca het een paar keer. Uiteindelijk was het Sastre die weg kon blijven. De Spanjaard trok op avontuur en slokte Popovych op. Basso ging alleen in de achtervolging, maar geraakte niet meer in het wiel van de latere winnaar. In de laatste kilometer kwamen Menshov en Di Luca weer bij Basso. Menshov won de sprint om de tweede plaats op 00:25 van Sastre. Di Luca eindigde derde. Basso moest zich tevreden stellen met een vierde plaats. Morgen is er een rustdag in de Ronde van ItaliëFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer