Sport.be

Wielrennen

Sastre pakt tweede rit op de Vesuvius

29.05.2009 | Daan Slingers

Carlos Sastre heeft in de Giro opnieuw getoond dat hij snel bergop kan rijden. De Spanjaard won de rit met aankomst boven op de Vesuvius. Di Luca nadert tot op 18 seconden van leider Menchov.

Carlos Sastre. (foto belga)

De rit begon in Avellino, maar iedereen keek hoopvol uit naar de finale op de Vesuvius. Daar tussen moesten de renners 164 kilometers bedwingen. Net zoals in de voorbije dagen kregen de renners een zwaar parcours voorgeschoteld. Ze moesten onder meer over de Picco Sant'Angelo, een berg van derde categorie.  

Facci
en
Krivtsov waren de eerste aanvallers van de dag. Ze ontsnapten na 16 km. De Italiaan en de Oekraïner fietsten een maximale voorsprong van 7 minuten bijeen. Grivko, een ander Oekraïner, ging vlak voor de Picco Sant'Angelo in de tegenaanval, maar hij deed dat enkel om wat puntjes voor het bergklassement te sprokkelen. In de achtergrond kwam Armstrong ten val. Gelukkig moest de Amerikaan niet opgeven.

VESUVIUS ZORGT VOOR VUURWERK

Aan de voet van de Vesuvius waren Facci en Krivtsov eraan voor de moeite. Het peloton -onder leiding van de mannen van Di Luca- haalde de twee terug. Een zinderende finale op Vesuvius kon beginnen. Agnoli en Tiralongo vielen als eerste aan op de woelige vulkaan, maar geraakten niet weg.

Basso probeerde daarna om zijn Giro te redden en ontsnapte uit de groep met daarin alle favorieten. Sastre reageerde op de aanval van de Italiaan. Even bleven de twee bijeen, maar toen ging Sastre alleen op avontuur. De Spanjaard was enorm sterk en kwam solo aan.

In de achtergrond probeerden Pellizotti en Di Luca weg te geraken. Rozetruidrager Menchov liet de twee de debatten onderling uitvechten. Pellizotti geraakte uiteindelijk toch nog weg, maar werd daar karig voor beloond met zijn tweede plaats en enkele bonificatieseconden. Di Luca werd derde. Menchov, die het slim speelde werd vierde en blijft leider. De Rus verloor net zoals donderdag kostbare seconden omdat hij in tegenstelling tot de nummers 1, 2 en 3 geen bonificatieseconden verdiende. In het klassement is het verschil tussen Di Luca en Menchov nog amper 18 seconden.
 
De Belgen lieten zich ook opmerken. Pauwels hield lang stand in de groep met de favorieten en werd achtste. Seeldrayers eindigde als 14de en is bijna zeker van de witte trui. Hij kan als eerste Belg ooit beste jongere worden in de Giro.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer