Sport.be

Wielrennen

Het is voor Furlan

08.06.2009 | Daan Slingers

Angelo Furlan heeft de tweede rit in de Dauphiné Libéré gewonnen. De Italiaan klopte in de sprint Markus Zberg en Tom Boonen, die op 50 meter van de streep stilviel. Cadel Evans blijft leider.

Furlan profiteerde van het stilvallen van Boonen. (foto belga)
Na de proloog van zondag moesten de renners vandaag meteen vol aan de bak in de Dauphiné. Evans, die in de rit tegen de tijd acht seconden sneller was dan Contador, moest zijn gele leiderstrui verdedigen. Over een parcours van 228 km werd dat een zware opdracht.

In de langste etappe van deze Dauphiné kleurden vijf renners lang de wedstrijd. Isasi, Gonzalez, Voss, Augé en Pichot ontsnapten al vroeg. Ze reden een maximale voorsprong van negen minuten bijeen. Het peloton liet lang begaan. In de volgwagens berekende men wanneer ze de achtervolging moesten inzetten om tot een massaprint te komen.

STILVALLEN

Bij het ingaan van de finale op 25 km van de streep vond het peloton het welletjes. De mannen van Quick Step en Silence Lotto zetten een tandje bij in de achtervolging. De vijf koplopers begrepen  dat alle moeite voor niets was geweest. Gonzalez liet zich als eerste inlopen. Daarna hield ook Voss het voor bekeken.

Boonen: 'Ik
ging in al mijn overmoed te snel aan.'
De drie anderen probeerden tevergeefs uit de greep van een jagend peloton te blijven. Toen ze op 4 km van de streep werden gegrepen, rook Millar zijn kans. De Schot gaf alles. De mannen voor Quick Step moesten alles uit de kast halen om hem terug te halen.

Op 300 meter van de streep kraakte Millar. Boonen kwam er als eerste over en leek op weg naar de winst, maar hij viel zelf stil. Furlan profiteerde optimaal en mocht juichen. Zberg eindigde tweede. Boonen moest tevreden zijn met een derde plaats. Evans blijft leider.

Boonen stak na de rit de hand in eigen boezem. "Ik was inderdaad van te ver begonnen. Jammer voor de ploeg, die hard gewerkt had. Ik vreesde dat ik te laat zou komen om Millar nog te pakken te krijgen. Ik ging in al mijn overmoed te snel aan."
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer