Sport.be

Wielrennen

Moncoutié niet te kloppen in koninginnenrit

13.06.2009 | Rik Thaens

David Moncoutié heeft de koninginnenrit van de Dauphiné Libéré gewonnen. De Nederlander Robert Gesink werd tweede, net voor Cadel Evans en Alejandro Valverde, die leider blijft.

David Moncoutié. (foto belga)
De koninginnenrit met de Galibier kort na de start en met halverwege ook de Croix-de-Fer op het menu had uiteindelijk alleen de slotklim om te boeien. Een groep van zowat twintig renners met daarbij Jurgen Van den Broeck ging met ruim drie minuten voorsprong over de Croix-de-Fer en had al de hele rit voorop gereden.

In het peloton had niemand het tot dan toe gewaagd om de leidersplaats van Valverde aan te vallen of het zijn ploeg moeilijk te maken. De slotklim zou dus bepalend worden en dat werd al bij al nog een leuke bedoening.

De eerste aanvaller op weg naar het skistation van Longchamp was Mathias Frank, een beloftevolle jongere van John Lelangue. Vrij snel werd hij voorbijgereden door David Moncoutié die vanachter de rug van Jurgen Van den Broeck was weggesprongen.

Anderhalve minuut na Moncoutié, die van zijn vroegere medevluchters niemand meer zag opdagen, zat het spel in de groep kandidaat-eindwinnaars op de wagen. Op tien kilometer van de finish viel Cadel Evans een eerste keer aan nadat Matthew Lloyd hem lange tijd op weg naar die aanval gezet had. Valverde kreeg de steun van Alberto Contador en ook Vincenzo Nibali, Robert Gesink en Vladimir Efimkin handhaafden zich in het zog van Evans.

Op zes km van de finish volgde een aanval van Gesink. Evans reageerde als de bliksem maar de Spaanse armada maakte geen slagzij. Gesink mocht vervolgens alleen op zoek naar Moncoutié en naar Fuglsang die eerder achter de Fransman vertrokken was. Maar alle ogen bleven uiteraard gericht op het duel tussen Evans, Valverde en Contador.

Nu was het Jurgen Van den Broeck die de nieuwe aanval van zijn kopman mocht voorbereiden. Nadat zowaar Contador zelf een keer aan de boom geschud had, ging Evans tot vier keer toe voluit maar Valverde gaf geen krimp.

Het gevolg was dat Fuglsang en Gesink nog gepakt werden voor de finish maar dat David Moncoutié met goed veertig seconden buiten schot bleef. Gesink redde een tweede plaats en Evans klopte Valverde voor de derde plaats maar dat veranderde niets aan de situatie. Van den Broeck kwam als eerste Belg binnen op de negende plaats. 

Valverde staat op een stap van een tweede opeenvolgende eindzege in het Criterium van de Dauphiné Libéré.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer