Sport.be

Wielrennen

Breschel wint, Valjavec nieuwe leider

16.06.2009 | Erik Duchateau

Matti Breschel heeft de vierde rit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Deen was in Stäfa de snelste van een kopgroep van 9. De Sloveen Tadej Valjavec is de nieuwe leider.

Breschel haalde het nipt in de sprint. (foto belga)
In rit 4 van de Ronde van Zwitserland moesten de renners over de Gotthardpass, met zijn 2018 meter het dak van de wedstrijd. Toch werd het geen echte klimmersrit, want de Gotthard lag in het eerste kwart van de bijna 200 km lange rit.

Met 26 stormden ze kort na de start weg. In die ruime kopgroep onze landgenoten Greg Van Avermaet, Johan Vansummeren en Françis De Greef, maar geen van hen was sterk genoeg om de latere, echte schifting voor de prijzen te kunnen overleven. Ook mee was Tony Martin en die versterkte zijn leidersplaats in het bergklassement, maar hij werd in de finale ook te licht bevonden, net als Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler.

De negen die in de finale voorop kwamen, waren Oliver Zaugg, Andy Schleck, Matti Breschel, Maxim Iglinskiy, Alexander Efimkin, Tadej Valjavec, Thomas Rohregger, Peter Velits en Robert Kiserlovski. Zij mochten niet alleen voor de bloemen strijden, maar ook voor de leidersplaats want het peloton kwam niet meer terug.

De strijd voor de dagzege barstte los op vier km van de finish. Matti Breschel was de eerste aanvaller. Na hem volgde Tadej Valjavec en vervolgens Maxim Iglinksiy. Maar de beslissende demarrage leek van Thomas Rohregger te komen. De 26-jarige Oostenrijker die met Milram voor het eerst in een grote ploeg uitkomt, had zijn moment goed gekozen, maar uiteindelijk was de weg naar de streep te lastig. Op zowat vijfhonderd meter van de bekroning viel hij compleet stil. Maxim Iglinksiy ging daarna aan, maar ook hij gokte verkeerd. Op de streep werd hij geklopt door Matti Breschel.

Maar het feest bij Team Saxo Bank was niet compleet, want Andy Schleck pakte ondanks het feit dat hij onderweg nog bonificatieseconden gepakt had naast de leidersplaats. Hij kwam twee seconden tekort tegen Tadej Valjavec, die zijn gele trui dankt aan de vier seconden boni die verbonden waren aan zijn derde plaats. Peter Velits volgt in de stand op elf seconden, Thomas Rohregger op dertien en Oliver Zaugg op veertien.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer