Sport.be

Wielrennen

Boonen Belgisch kampioen!

28.06.2009 | Willem Bruyndonx

Tom Boonen is in Aywaille Belgisch kampioen geworden. Hij sprintte sneller dan Philippe Gilbert en Kristof Goddaert. Voor Boonen was het zijn eerste nationale titel bij de elite.

Boonen is Gilbert (l) en Goddaert (r) te snel af. (foto belga)

Geen Gert Steegmans aan de start van het BK, onderweg gaven ook Jan Bakelants (ziek) en Dominique Cornu er de brui aan. De aanloop was lang, de finale was spannend. Twee Quick Steppers gingen met een voorsprong van 15 seconden de voorlaatste ronde in: Dries Devenyns, die deel uitmaakte van een vroege kopgroep van 17 en Kevin De Weert, die later was komen aansluiten.

In die voorlaatste ronde gingen ook de favorieten zich echt met het koersverloop bemoeien. Frederik Willems demarreerde op de moeilijkste beklimming van de omloop, Stijn Devolder reageerde, maar Philippe Gilbert ging er nog eens op en over met een indrukwekkende jump.

De topfavoriet maakte indruk met zijn move, maar meer niet. Hij werd weer ingelopen en ook De Weert en Devenyns werden opgeslokt. Ook een poging van Serge Pauwels en Stijn Devolder hield slechts tijdelijk stand.

Zo werd het BK beslist in de slotronde. Op de laatste klim ging Jelle Vanendert. Hij kreeg het gezelschap van zijn Silence-Lotto-ploegmaats Gilbert en Greg Van Avermaet en ook Nick Nuyens en Bjorn Leukemans sloten aan. Maar ook die vluchtpoging was tevergeefs, net als een latere jump van Maxime Monfort.

Zo kregen we een spurt om de titel. Daarin haalde Tom Boonen het na een lange sprint voor Philippe Gilbert en Kristof Goddaert. Greg Van Avermaet was vierde.

Top-10
1. Tom Boonen
2. Philippe Gilbert
3. Kristof Goddaert
4. Greg Van Avermaet
5. Bjorn Leukemans
6. Nikolas Maes
7. Ben Hermans
8. Nick Nuyens
9. Kevin Pauwels
10. Stijn VandenberghFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer