Sport.be

Wielrennen

Cancellara imponeert in Monaco

04.07.2009 | Willem Bruyndonx

Fabian Cancellara heeft de openingstijdrit van de Tour gewonnen. In Monaco bleef de supersterke Zwitser Alberto Contador en Bradley Wiggins voor. Lance Armstrong werd tiende bij zijn comeback.

Fabian Cancellara (foto belga)


De 96ste editie van de Ronde van Frankrijk ging om 16u00 stipt van start. De Nederlander Kenny van Hummel (Skil-Shimano) kreeg de eer om als eerste te starten in de individuele openingstijdrit over 15,5 km in Monaco. Het parcours was flink lastig, met zelfs een klimmetje van vierde categorie, de côte de Beausoleil.

Lance Armstrong koos er voor om opvallend vroeg te starten en denderde al als 17de renner van het startpodium. The Boss klokte met 20:12 een sterke tijd, maar die werd eerst verbeterd door de Duitser Tony Martin (20:05) en daarna door zijn ploegmaat Levi Leipheimer (20:03). De tijd van de Amerikaan bleef lang staan. Tot Andreas Klöden, ook Astana, er met 19:54 nog een flink stuk vanaf deed.

Schitterende tijd, maar niet voldoende voor de zege. Want eerst specialist Bradley Wiggins (19:52) en daarna superspecialist Fabian Cancellara (19:32!) deden nog beter. Cancellara reed gemiddeld sneller dan 47 km/u over een erg selectief parcours! De Zwitser ging in de slotfase zelfs voorbij Giro-winnaar Denis Menchov, die anderhalve minuut voor hem gestart was.

Van de topfavorieten voor de eindzege deed Alberto Contador de beste zaak. Hij werd tweede in 19:50. Ook Cadel Evans presteerde erg degelijk met 19:55, de vijfde tijd.  Veel minder goed verging het Menchov en Frank Schleck, die meteen veel tijd verloren.
Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer