Sport.be

Wielrennen

Cavendish meteen bij de les

05.07.2009 | Gert-Jan Weyters

Mark Cavendish heeft de eerste rit van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Brit haalde het voor Tyler Farrar en de Fransman Romain Feillu. Tom Boonen ontweek een valpartij en deed niet mee.

Er stond geen maat op Mark Cavendish. (foto belga)


Na de officiële plichtplegingen knipte Prins Albert van Monaco het lint door om de eerste rit van deze Tour op gang te trekken. De eerste officiële ontsnapping van de Tour 2009 kwam op naam van Samuel Dumoulin.

Aan de voet van de Col de la Turbie vertrok de Fransman. Er werd, ondanks het hete weer, meteen vol gekoerst. Zonder veel resultaat overigens. Tony Martin kwam als eerste boven op la Turbie.

Ook na de eerste klim bleef het aanvallen regenen. Uiteindelijk geraakten vier renners in de afdaling weg: Stef Clement, Jussi Veikkanen, Cyril Dessel en Stéphane Auge. Clement was de bestgeplaatste en reed dus virtueel in het geel. De Franse ploegen (AG2R, Française Des Jeux, Cofidis) waren met drie mee.

De koers lag heel de tijd vast. Jurgen Van de Walle en Frank Schleck zorgden voor opschudding door valpartijen. Onderweg kwam de Fin Veikkanen telkens als eerste boven op de drie resterende hellingen en pakt zo de bolletjestrui.

Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten en kon zo nooit aanspraak maken op de overwinning. Ongeveer 12 kilometer van het einde werden de koplopers ingelopen door de Rus Ignatiev die het alleen probeerde. De renner van Katusha werd ingelopen door de trein van Team Columbia.

Cavendish werd perfect afgezet door zijn ploeg en liet de rest kansloos. Spurters als Bennati, Freire en Boonen moesten uitwijken door een valpartij en deden niet mee voor de overwinning.
Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer