Sport.be

Wielrennen

Cavendish rondt teamwork af

06.07.2009 | Bennie Luyten

Mark Cavendish is de koning van de eerste Tourdagen. In La Grande-Motte won hij zijn tweede rit op rij. Aan het eind van een sterk nummer van Columbia klopte hij Thor Hushovd in de sprint van klein peloton.

Cavendish kon het thuisfront weer goed nieuws bezorgen. (foto belga)

Net als in de tweede rit ging Samuel Dumoulin al vroeg in de aanval. De Fransman kreeg meteen het gezelschap van zijn landgenoot Maxime Bouet. Even later sloten ook de Nederlander Koen De Kort en de Spanjaard Ruben Perez Moreno. Het peloton liet de vier vrijbuiters hun ding doen. Bouet reed lange tijd virtueel in het geel rond.

Met nog ongeveer 100 kilometer te gaan was het even overleggen in het peloton. Niemand leek echt zin te hebben in een achtervolging en het verschil met de vier aanvallers liep op tot 12 minuten. Cavendish droomde echter van een nieuwe ritzege en ging ploegen ronselen. Dat werkte en onder aanvoering van Saxo ging het tempo dan toch omhoog.

De kloof met de vier werd dan ook vlot gedicht. En net toen hun verhaal erop zat, sloeg de vlam in de pan. Columbia trok een waaier en sloeg een gat. Van de grote namen waren enkel gele trui Cancellara en Armstrong mee. The Boss had Popovych en Zubeldia aan zijn zijde. De drie mannen van Astana reden mee, terwijl kopman Contador de boot had gemist.

De coup van Columbia werd een succes. Ze hielden immers stand tot aan de streep in La Grande-Motte en daar maakte Cavendish het voor de tweede dag op rij af. Hij hield Hushovd en Cyril Lemoine achter zich.

In de stand deed Armstrong een gouden zaak. De Amerikaan zat als enige van de favorieten voor de eindzege mee in groep één en rukt op naar de derde plaats in de stand, net voor zijn kopman Contador. De Spanjaard verloor samen met alle andere favorieten veertig seconden.

Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer