Sport.be

Wielrennen

Astana pleegt coup in ploegentijdrit

07.07.2009 | Willem Bruyndonx

Astana heeft de ploegentijdrit in de Tour gewonnen. Lance Armstrong en co maakten indruk in Montpellier. Fabian Cancellara blijft erg nipt in het geel, de rest van de top-5 kleurt Astana geel en blauw.

Armstrong trekt kop voor Astana. (foto belga)

Caisse d'Epargne begon als eerste aan de ploegentijdrit van 39 km en maakte kennis met het bochtige en technische parcours in en rond Montpellier. Flink wat renners gingen tegen de vlakte, daarbij ook Rabobank-kopman Denis Menchov, Silence-Lotto-specialist Jurgen Van den Broeck en Skil-Shimano-renner Piet Rooijakkers, die zijn arm brak en moest opgeven.

Tussen al die miserie door schitterde Astana. De ploeg van Lance Armstrong en Alberto Contador pakte uit met een collectief uiterst sterke prestatie. Met 46:29 was het ruim de snelste en deed het beter dan Garmin-Slipstream. Dat gokte op een risky tactiek om driekwart koers met slechts 5 specialisten te rijden (de tijd van de vijfde renner telt, nvdr), een gok die bijna winnend uitpakte.

Bijna, want tegen de overmacht van Astana viel niet in te brengen. Team Saxo Bank, de ploeg van gele trui Fabian Cancellara, eindigde derde, op 40 seconden van Astana. Net voldoende voor de Zwitser om in het geel te blijven, al staat Armstrong in dezelfde tijd. Maar Spartacus behoudt het geel omdat hij in de proloog een lager aantal duizendsten van een seconde achter zijn naam kreeg. "Swiss timing", grapte Cancellara achteraf.

Quick Step en Silence-Lotto werden respectievelijk twaalfde en dertiende in Montpellier. Cadel Evans, de ambitieuze kopman van Silence-Lotto, staat na 4 ritten al 2:59 achter op de gele trui.


Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer