Sport.be

Wielrennen

Voeckler doet Fransen feesten

08.07.2009 | Bennie Luyten

Thomas Voeckler heeft in Perpignan de vijfde etappe van de Tour gewonnen. De Fransman reed met vijf anderen 190 kilometer in de aanval en rondde het knap af. Fabian Cancellara behoudt het geel.

Thomas Voeckler in Perpignan. (foto belga)


In deze sprintersetappe in de Languedoc-Roussillon reden Anthony Geslin, Thomas Voeckler en Marcin Sapa in eerste instantie weg. Nadien sloten Yauheni Hutarovich, Mikhail Ignatiev en Albert Timmer vooraan aan. De zes vluchters reden maximum een voorsprong van 9:35 bij elkaar.

Onder impuls van Columbia (Cavendish) zakte de voorsprong naar vier minuten. Op de tweede colletjes van de dag, de Col de Feuilla en de Côte de Treilles, kwam Geslin telkens als eerste boven. Vanaf Leucate-Plage, op dik 60 kilometer van de streep, ging het via de kust naar Perpignan. Opgepast voor waaiers dus.

BOONEN LEK

Het tempo in het peloton ging plots de hoogte in. Zo zakte de voorsprong van de zes verder terug. Het pak scheurde op een moment zelfs in vijf stukken! Net op dat moment reed Boonen lek. De Belgische kampioen moest achtervolgen. Grootste slachtoffer was misschien wel Denis Menchov. Boonen geraakte achterop, samen met Devolder, maar konden op 20 kilometer van de streep toch terugkeren.

De zes vooraan verdedigden zich erg kranig. Op 10 kilometer van de streep hadden ze nog altijd meer dan een minuut voorsprong. Hadden de sprintersploegen zich misrekend? Ja!. Ignatiev versnelde in volle finale tot twee keer toe. Zonder succes. De jump van Thomas Voeckler was de juiste. Timmer dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar de Franse chouchou hield stand. Op zeven seconden werd Ignatiev tweede, nipt voor Mark Cavendish, die zo nog wat extra punten voor het groen pakte. Fabian Cancellara blijft in het geel.


Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer