Sport.be

Wielrennen

Noorse beer verpest Spaans feestje

09.07.2009 | Bart Peeters/Daan Slingers

Thor Hushovd heeft de 6de rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In de etappe over Spaans grondgebied versloeg hij de Spanjaarden Oscar Freire en Jose Joaquin Rojas Gil in de sprint. Fabian Cancellara blijft leider.

Hushovd viert in Spanje. (foto belga)
In rit vijf werden de klimmersbenen een eerste keer (liht) getest. Al in de aanvangsfase lagen er twee klimmetjes van vierde catégorie. Dat stond een hele reeks aanvallen niet in de weg. Het tempo in het peloton lag echter erg hoog, zodat enkel het sterke trio Chavanel-Millar-Augé kon ontsnappen.

Ver reden de Brit en twee Fransmannen wel niet weg. Het peloton hield de drie binnen schot zodat hun bonus nooit meer bedroeg dan 3'30. De stress in het peloton was duidelijk voelbaar zeker toen de eerste regendruppels opdoken. De Astana's zetten zich prompt mee voorin.

Tijdens de beklimming van de Côte de Sant Vicenc de Montalt dook een eerste Spanjaard op. De Bask Txurruka had de leiders snel te pakken. Met zijn vier verdeelden ze onderling de punten voor het bergklassement en de groene trui. Vooral Augé speelde het slim. De Fransman pakte voldoende punten om de trui met de bollen te veroveren.

GEEN FIESTA

Op 30 km van de streep kreeg Millar het idee om het hazenpad te kiezen. Zijn drie medevluchters hadden geen reactie in huis. Txurruka probeerde het nog, maar faalde in zijn opzet. Ook met de hulp van Pauriol lukte het niet. Het peloton leek net als in de vorige etappe te laat te gaan komen. Dit kwam onder meer door twee valpartijen. De tweede kwam er na een slipper van Boonen in een bocht.

Net voor de slotkilometer werd Millar dan toch gegrepen. Dit was vooral te danken aan het werk van de mannen van Rabobank. Die zagen hun inspanning bijna beloond worden door hun sprinter Freire. De Spanjaard leek op weg naar de winst, maar Hushovd gunde hem de zege voor eigen publiek niet. De Noorse beer kwam nog over Freire en boekte zijn eerste zege in deze Ronde van Frankrijk. Cavendish, die tot nu toe onklopbaar leek, speelde geen rol in de sprint op de heuvel de Montjuïc. Hij behoudt wel nog net zijn groene trui. Cancellara mag ook morgen nog in het geel rijden.


Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer