Sport.be

Wielrennen

Feillu zet Frankrijk op zijn kop

10.07.2009 | Rik Thaens/Gert-Jan Weyters

Brice Feillu, de jongere broer van Romain, heeft in de Tour de eerste rit met aankomst bergop gewonnen. Hij was de sterkste van een groep van negen vroege vluchters. Rinaldo Nocentini pakt het geel.

Brice Feillu zorgde voor de tweede Franse overwinning. (foto belga)

De eerste bergrit in de Tour nam het peloton mee op een 224 km lange tocht door de Pyreneeën. Onderweg wachtten één col van 4de, twee van 3de, één van 1ste categorie en de slotklim buiten categorie naar Andorra-Arcalis.

Na een twintigtal kilometer zetten Martinez, Riblon en Gutierrez de eerste ontsnapping van de dag op poten. Het trio kreeg even later gezelschap van Nocentini, Kuschynski , Kern, Pineau, Feillu en Fröhlinger.

Het peloton liet begaan en de vluchters reden een voorsprong van een kwartier bij elkaar. Op dat moment reed Rinaldo Nocentini virtueel in het geel.

Onderweg deed het peloton met de Col de Serra-Seca een eerste col van eerste categorie aan. Het was de Fransman Christophe Riblon die als eerste boven kwam. We kregen een zelfde verhaal op de Port del Comte, opnieuw Riblon ging aan de haal met de punten voor de bolletjes. In de afdaling van die Port del Comte kreeg gele trui Fabian Cancellara af te rekenen met een lekke band.

Na de Port del Comte gebeurde er lang tijd niets. De negen koplopers liepen zelfs nog wat uit op het peloton. Op 25 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een valpartij met alweer Tom Boonen onder de slachtoffers.

Het peloton begon met veel renners aan de slotklim naar Arcalis. Cancellara moest op 5 kilometer van de top de rol lossen en moest zo zijn gele trui afgeven.

Ondanks het tempowerk van Astana bleven de koplopers aan de leiding. De jonge Brice Feillu bleek de sterkste te zijn en liet zijn medevluchters achter op de flanken van Andorra Arcalis. De Fransman pakt zijn mooiste overwinning uit zijn prille carrière. In de achtergrond gooiden Cadel Evans en Jurgen Van Den Broeck een eerste bommetje, zonder succes.

Contador was  niet onder de indruk en besloot om zelf te demarreren. Zijn demarrage was de juiste, de Spanjaard pakt zo belangrijke seconden. De gele trui gaat naar Rinaldo Nocentini die ook deel uitmaakte van de vroege vlucht. Contador volgt op 6 seconden, Armstrong op 8.

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer