Sport.be

Wielrennen

Luis Leon Sanchez snelste vluchter

11.07.2009 | Willem Bruyndonx

Luis Leon Sanchez heeft de achtste rit in de Tour gewonnen. Hij was de snelste van een kopgroep van vier. De klassementsrijders beleefden een zorgeloze tweede Pyreneeënrit, Rinaldo Nocentini blijft in het geel.

Luis Leon Sanchez (foto belga)

Een sterke Thor Hushovd ging met een kopgroep over een vroege col van eerste categorie en pikte aan twee tussensprinten genoeg punten mee om de groene trui over te nemen van Mark Cavendish. Op de tweede beklimming van de dag, de col de Port, moest de Noor er wel af, maar zijn missie was geslaagd.

Bleven over in de kopgroep: onze landgenoot Sébastien RosselerSandy Casar, Vladimir Efimkin, Fabian Cancellara, Juan Antonio Flecha, George Hincapie, Mikhail Ignatiev, Luis Leon Sanchez en Mikel Astarloza.

Dat gezelschap begon ook samen aan de derde klim van de dag, de col d'Agnès, waarvan de top op 40 km van de meet lag. Op de lastige klim dunde de kopgroep uit tot 4 eenheden: Astarloza, Sanchez, Efimkin en Casar.

Ook het peloton brak in stukken, onder aanvoering van de actieve Schleck-broers ontstond een elitegroep met daarbij alle renners uit de top-10, behalve gele trui Rinaldo Nocentini. Wél erbij: Jurgen Van den Broeck, die zijn kopman Cadel Evans uitstekend bijstond. Maar Nocentini en co sloten weer aan toen het tempo uit die groep verdween.

De vier vluchters kregen de ruimte van het peloton en streden onderling om de ritzege. Efimkin probeerde nog een sprint te vermijden met een jump op 4 km van de finish, maar werd in de slotkilometer nog voorbijgesprint door Casar en Sanchez. De Spanjaard klopte de Fransman in de spurt en pakte de tweede Tourritzege uit zijn carrière. Casar was tweede, Astarloza derde. Rojas won de pelotonsprint. In dat peloton ook Nocentini, die in het geel blijft.

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer