Sport.be

Wielrennen

Fedrigo sterkste in derde Pyreneeënrit

12.07.2009 | Steven Swinnen

Pierrick Fedrigo heeft in Tarbes de negende Tourrit gewonnen. Hij was in de sprint sneller dan zijn medevluchter Franco Pellizotti. De favorieten hielden zich koest, Rinaldo Nocentini blijft in het geel.

Pierrick Fedrigo klopte Franco Pellizotti in de sprint. (foto belga)


Alsof de duivel zich ermee gemoeid had, mochten de renners - bijna allemaal al serieus op hun tandvlees - zich in rit negen nog eens flink uitsloven, alvorens op maandag van een welverdiende rustdag te mogen genieten. Het is weliswaar maar 160 kilometer tussen Saint-Gaudens en Tarbes, maar die waren niet van de poes.

De karavaan trok eerst over de Col d'Aspin - een klepper van eerste categorie - en daarna over de legendarische Tourmalet (buiten categorie). Deze reus van 2114 meter wordt al voor de 73ste keer beklommen in de Tour, een record. Het feit dat de top van de Tourmalet op zeventig vlakke kilometers van de meet ligt, maakte de rit opnieuw interessant voor vrijbuiters.

De eerste kilometers werden opnieuw aan een hels tempo afgemaald. Er waren heel wat schermutselingen en onder meer demarrages van Stijn Devolder en Johan Vansummeren. Er ontstond een kopgroep van dertien renners, maar die kreeg geen vrijgeleide van Astana. Lance Armstrong himself viel aan om de vlucht teniet te doen.

Op dat moment was het viertal Jens Voigt, Pierrick Fedrigo, Franco Pellizotti en Leonardo Ducque al weggereden. Aan de voet van de Col d'Aspin hadden zij al 4 minuten voorsprong. Ducque moest tijdens de beklimming lossen en zo bereikte een trio als eerste de top. Een groepje van acht renners met onder andere Jurgen Van Den Broeck was ondertussen in de achtervolging gegaan en volgde op 2'45. Het peloton met de favorieten had 3'30" achterstand.

Na een snelle afdaling mochten de drie leiders alweer aan de volgende klim begonnen: de Tourmalet. Voigt moest lossen en zo bleven Pellizotti en Fedrigo alleen over op kop. De klim buiten categorie bleek op alle vlakken een maat voor niets. Pellizotti kwam als eerste boven voor Fedrigo met exact dezelfde voorsprong op de groep Van Den Broeck als op de Aspin. De achterstand van het peloton met de favorieten, waarin geen enkele aanvalspoging te bespeuren viel, liep zelfs op naar 5 minuten.
 
Na de afdaling van de Tourmalet schoot het peloton, nog steeds een tachtigtal renners sterk, eindelijk wakker. De groep Van Den Broeck werd gegrepen en op 35 km van de meet bedroeg de kloof met Pellizotti en Fedrigo nog 3'30". De twee bleven echter buiten schot en mochten sprinten voor de zege. Pellizotti ging als eerste de laatste rechte lijn in, maar Fedrigo ging er nog op en over.

Oscar Freire won de sprint van het peloton op 34" van de winnaar, voor Ivanov. Greg Van Avermaet werd zevende. De top van het klassement onderging geen wijzigingen en Rinaldo Nocentini blijft dus in het geel. Andy Schleck reed 4 km van de meet nog lek, maar werd nog op tijd teruggebracht in het peloton.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer