Sport.be

Wielrennen

Sörensen sterkste van zeven

16.07.2009 | Rik Thaens

Nicki Sörensen was de beste in de twaalfde Tourrit. Op weg naar Vittel ontsnapte de Deen in de slotfase uit een kopgroep van zeven. Hij kwam solo aan.

Nicki Sörensen ging 20km voor de meet aan de haal en kwam solo over de meet. (foto belga)


Rit 12 nam het peloton mee van Tonnerre naar Vittel over een heuvelachtig parcours van 211,5 km, met onderweg vijf klimmetjes van vierde en één van derde categorie. Dé hamvraag vooraf was dan ook of de rit lastig genoeg was om een massasprint en een eventuele derde zege op rij van Mark Cavendish te voorkomen.

Van bij de start werd er meteen gevlamd. In het eerste wedstrijduur werden er liefst 48 km afgelegd en dat eiste meteen enkele slachtoffers. Angelo Furlan (Lampre), Jerome Coppel (Française des Jeux) en Romain Feillu (Agritubel) gaven er de brui aan. De Portugees Rui Costa (Caisse d'Epargne) ging overigens helemaal niet meer van start na zijn val van gisteren.

Mark Cavendish wachtte een eventuele massasprint niet af om zijn leidersplaats in het puntenklassement te verstevigen. Hij won de eerste tussensprint van de dag voor Hushovd en zette de Noor daarmee op negen punten. Ondertussen vielen er heel wat aanvalspogingen te noteren, maar weggeraken lukte niet.

Pas na 80 km kwam de juiste ontsnapping op gang, toen Egoi Martinez, Franco Pellizotti, Markus Fothen, Remi Pauriol, Laurent Lefevre en Sylvain Calzati wegreden. Nicki Sörensen kwam even later aansluiten zodat we zeven man op kop kregen.

Greg Van Avermaet probeerde mee te glippen met Sorensen, maar dat mislukte. Zelfs een groepje met Cadel Evans, Andy Schleck en Levi Leipheimer ging even in de tegenaanval, maar werd al snel terug bij de kraag gevat.

MET ZEVEN IN DE AANVAL

De zeven koplopers reden bijna constant met een voorsprong van min of meer vier minuten op het peloton rond. De AG2R-ploeg van gele trui Nocentini knapte het meeste werk op in de achtervolging, maar naarmate de kilometers verstreken werd het duidelijk dat de winnaar vooraan zat.

Op 20 km van de meet ging Nicki Sörensen (Team Saxo Bank) vooraan aan de haal en hij kreeg Sylvain Calzati (Agritubel) mee. De twee kregen niet meer dan 15 seconden voorsprong van de vijf achtervolgers.

Sörensen voelde dat Calzati het tempo niet aankon en ging er op 5 km van de meet alleen vandoor. De Deen was ontketend en reed ineens een halve minuut voorsprong bij elkaar. Hij kwam solo over de meet, met 48 seconden voorsprong op Laurent Lefevre, die Franco Pellizotti klopte in de sprint om de tweede plaats.

Cavendish won op 6 minuten van de winnaar de pelotonsspurt om de achtste plaats, voor Hushovd. De Brit loopt daardoor nog een extra puntje uit op de Noor in het puntenklassement. De kloog tussen de twee bedraagt nu tien punten.

Cadel Evans en Levi Leipheimer waren nog betrokken bij een lichte valpartij en kwamen met achterstand over de meet. De val gebeurde echter in de laatste drie kilometer, waardoor het geen impact heeft op het klassement, dat nog steeds aangevoerd wordt door Rinaldo Nocentini.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer