Sport.be

Wielrennen

Haussler rijdt iedereen naar huis

17.07.2009 | Erik Duchateau

Heinrich Haussler heeft in Colmar de 13de Tourrit gewonnen. De Australische Duitser reed heel de dag in de aanval en won dik verdiend na een uitgeregende Vogezenrit waarin de favorieten zich niet roerden.

Heinrich Haussler reed ruim 190 km in de aanval. (foto belga)


Om 12u25 vertrok het peloton, zonder de onfortuinlijke Levi Leipheimer (lees meer ), voor een lastige rit van 200 kilometer door de Vogezen. Op het menu één col van eerste, tweede van tweede en twee van derde categorie. Startplaats was waterdorp Vittel... en dus gingen de hemelsluizen op.

Het regenweer deerde Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler en Ruben Perez Moreno niet. Nog voor kilometerpaal 10 trokken de Fransman, de Duitser en de Spanjaard ten aanval. Aanvankelijk waren ze met 7, maar na de Côte de Xertigny haakten Voigt, Uran, Garate en Moreau af.

De Vogezenrit bracht niet het verhoopte spektakel. Op de Col de la Schlucht gebeurde er niets in het peloton en ook op de Col du Platzerwasel roerden de grote namen zich niet. Vooraan gebeurde er wel wat op de Platzerwasel: Perez Moreno moest bergop lossen, Chavanel bergaf.

Haussler voelde zich in zijn sas op de bochtige gladde wegen en reed iedereen naar huis. Na een solo van 45 km, waarin hij schijnbaar moeiteloos ook nog de Col du Bannstein en Col du Firstplan bedwong, bolde hij na een tocht van bijna 5 uur in Colmar als ritwinnaar over de meet met ruim 4 minuten voorsprong op Amets Txurruka.

De Spanjaard was samen met Brice Feillu uit het peloton weggereden in de afdaling van de Platzerwasel en loste de Fransman op de flanken van de Firstplan. Op diezelfde col ging Txurruka ook op en over de leeggereden Chavanel, die ook nog voorbijgereden werd door Feillu.

HUSHOVD EN PELLIZOTTI SLAAN HUN SLAG

De gele trui van Rinaldo Nocentini kwam nooit in gevaar. Van de ontsnapten was Feillu zijn dichtste belager, maar de jonge Fransman kon uiteindelijk maar een half minuutje winst boeken. Veel te weinig om zijn achterstand (4'26") goed te maken.

Groen en bollen wisselen wel van schouders. Franco Pellizotti lost Egoi Martinez af aan de kop van het bergklassement en Thor Hushovd wipt opnieuw over Mark Cavendish naar de eerste plaats in het puntenklassement. De Noor werd achter Peter Velits tweede in de pelotonspurt voor de vijfde plaats, terwijl Cavendish minuten later met de bus over de meet bolde.Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer