Sport.be

Wielrennen

Ivanov slaat slag voor Alpen

18.07.2009 | Steven Swinnen

Serguei Ivanov heeft de 14de rit van de Tour gewonnen. De winnaar van de Amstel Gold Race reed in de finale weg uit een kopgroep van 12. Rinaldo Nocentini verspeelde bijna zijn gele trui aan George Hincapie.

Serguei Ivanov. (foto belga)

Een tocht van Colmar naar Besançon was het recept voor de 14de etappe in de Tour. Daartussen lagen 199 vlakke kilometers. Voer voor de spurters dus, maar kort na de start ontsnapten 14 renners uit het peloton. Daarbij was ook spurtbom Mark Cavendish, maar die liet zich snel weer inlopen. Ook Jens Voigt viel voorin weg.

12 vluchters waren vertrokken en later bleek dat het peloton ze niet meer zou terugzien. Frederik Willems zat in het gezelschap van zijn ploegmaat Daniele Bennati, Hayden Roulston, Martijn Maaskant, Nicolas Roche, Daniele Bennati, Christophe Le Mevel, Sebastien Minard, Daniele Righi, Serguei Ivanov, Gerald Ciolek, Albert Timmer en George Hincapie. Die was met 5:25 achterstand gestart op leider Rinaldo Nocentini en reed lang virtueel in het geel.

In het achtervolgende peloton knapte Astana en niet AGR2 van leider Nocentini, het meeste werk op. Pas in de finale ging ook de Franse ploeg meewerken om de kloof met de kopgroep te verkleinen en de gele trui toch niet uit handen te geven. Dat lukte, Hincapie greep nip naast het geel. De ervaren Amerikaan kwam 5 seconden te kort.

Intussen bleef het ook niet stil in de kopgroep. Uitvallen van Maaskant en Le Mevel leverden niets op, een jump van Ivanov op 10 km van de meet was wel raak. Door al die prikken viel Willems voorin weg. Ivanov had nog wel jus in de benen en reed solo naar de meet. Roche werd 16 seconden later tweede, Roulston derde.

Willems was 12de en eerste Belg. Mark Cavendish won de pelotonsprint en was 13de, groene concurrent Thor Hushovd 14de. Maar de Noor diende met succes klacht in voor onregelmatig sprinten van de Brit, Cav werd gedeklasseerd. (lees alle details )

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer