Sport.be

Wielrennen

El Pistolero knalt iedereen uit het wiel

19.07.2009 | Erik Duchateau

Alberto Contador heeft de macht gegrepen in de eerste Alpenrit van de Tour. In de slotklim naar Verbier smeerde hij zijn concurrenten 43 seconden en meer aan de broek. El Pistolero pakte de rit en het geel.

Alberto Contador met zijn gekende zegegebaar. (foto belga)

Voor de eerste Belgische headline van de dag zorgde Tom Boonen. De Belgische kampioen werd in de nacht van zaterdag op zondag ziek en kwam in Pontarlier niet aan de start van de 15de rit (lees meer ). Jurgen Van Den Broeck daarentegen was zo fris als een hoentje en koerste vanaf de eerste kilometer attent mee voorin in een rit die voor het grootste deel op Zwitserse bodem werd afgewerkt.

De Morkhovenaar werd beloond voor zijn inspanningen en zat mee in de vlucht van de dag. Na een pittige start met drie colletjes van derde categorie vormde zich een kopgroep van 10. De metgezellen van Van Den Broeck waren Hesjedal, Cancellara, Gutierrez, Moncoutié, Moinard, Spilak, Fedrigo, Flecha en Astarloza.

Die laatste was de best geplaatste (18de op 3'02" van Nocentini) en reed lange tijd virtueel in het geel. Astana regelde het tempo op de Côte de Prévonloup (3de) en de Col des Mosses (2de) en liet de voorsprong niet hoger dan 4'45" oplopen. Op het tussenstuk naar de voet van de slotklim naar Verbier (1ste) zette Liquigas zich op kop van het peloton. Daarna namen Milram en Saxo Bank over.

ARMSTRONG PLOOIT (EEN BEETJE)

Simon Spilak, die vooraan was weggesprongen, begon aan de 8,5 km lange slotklim met een bonus van 1'10" op het jagende peloton. Ergens daartussenin reed Van Den Broeck. Een hopeloze onderneming. Op 6 km van de top waren alle vluchters eraan voor de moeite. Een kilometer verderop knalde Alberto Contador iedereen uit het wiel. De andere favorieten zagen hem pas op het podium terug.

Daar werd de Spanjaard gehuldigd voor de ritzege én mocht hij de gele trui aantrekken. Rinaldo Nocentini werd immers pas 19de op 2'36". De man die Contador het dichtst kon benaderen op de klim naar Verbier was Andy Schleck, maar de Luxemburgse kampioen moest toch al 43" toegeven. Op 1'03" werd een andere jongeling, Vincenzo Nibali, derde.

De klimrevelatie van deze Tour is Bradley Wiggins. De Britse (ex-)baanwielrenner finishte op 1'06" in het gezelschap van Frank Schleck en Carlos Sastre, die zich goed herstelde na een moeizame start van de beklimming. Cadel Evans moest 1'26" prijsgeven op Contador, Andreas Klöden 1'29" en Lance Armstrong 1'35".

MONFORT BLIJFT BESTE BELG

De waardeverhoudingen bij Astana zijn na de eerste Alpenrit dus duidelijk. Contador staat in het geel en dat zou wel eens tot in Parijs kunnen zijn. De Spanjaard heeft 1'37" voorsprong op Armstrong en 1'46" op de verbazende Wiggins. Maxime Monfort is op de 15de plaats beste Belg met een achterstand van 4'38". De Waal finishte als 14de in Verbier, Jurgen Van Den Broeck als 17de.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer