Sport.be

Wielrennen

Net geen feestdag voor Van Den Broeck

21.07.2009 | Daan Slingers

Jurgen Van Den Broeck reed zich in de kijker op de nationale feestdag. Hij eindigde knap vijfde in de tweede Alpenrit. Mikel Astarloza won de etappe, Alberto Contadors gele trui kwam niet in het gevaar.

Teleurstelling bij Jurgen Van Den Broeck na een weergaloze prestatie. (foto belga)

De zestiende rit van de Ronde van Frankrijk begon explosief. Na amper 200 meter wedstrijd trok Bouet al in de aanval. Het signaal voor gelijkgezinde om ook het hazenpad te kiezen. De Fransman kreeg zo'n 20 renners mee in zijn wiel waaronder onze landgenoot Van Den Broeck.

Pellizotti, de mannen in de bollen, trok de kopgroep uiteen op de Col du Grand-Saint-Bernard. De Italiaan wou extra punten verzamelen om zijn leidersplaats in het nevenklassement te verstevigen. Zijn concurrent voor die trui, Martinez, probeerde nog mee te gaan, maar kon het tempo van Pellizotti niet aan. Karpets slaagde daar wel in.

De twee bleven samen tot vlak voor de beklimming van de Col du Petit-Saint-Bernard. Toen kwamen de achtervolgers weer aansluiten, inclusief Van Den Broeck. Pellizotti was ondertussen wel zo slim geweest om als eerste boven te komen op de eerste berg van de dag en de volle buit te pakken bij de tussensprint om het groen. Karpets had alleen maar kruid verschoten.

PRIK VAN SAXO

In de herenigde kopgroep staken Fedrigo, Pellizotti en Van Den Broeck er bovenuit. Die twee laatsten maakten de koers ook hard. Na enkele pogingen geraakten ze samen met Moinard en Astarloza weg. Met vier begonnen ze aan de afdaling van de col. In de groep met de favorieten werd ook oorlog gevoerd. De gebroeders Schleck versnelden nadat hun ploeg Saxo het initiatief had overgenomen van de Astana's. Gevolg Armstrong en Evans moesten lossen. The Boss vocht terug en kwam weer aansluiten bij de favorieten. De AustraliĆ«r daarentegen moest definitief afhaken. 

Voorin werd de strijd om de ritoverwinning gevoerd. In de afdaling hadden de vier koplopers alle moeite van de wereld om een achtervolgend groepje achter zich te houden. Toen dat leek te mislukken ging Moinard aan. Van Den Broeck reageerde attent. Op de volgende aanval van Astarloza lonkten de drie andere te lang naar elkaar. Astarloza was los en legde de laatste twee kilometers solo af. De man die nooit wint, hield stand en mocht vieren. Daarachter werd Van Den Broeck knap vijfde. Al had onze landgenoot meer verdiend.

Bij de toppers gebeurden er niets meer en daardoor mag Contador morgen opnieuw in het geel rijden. Een tweede eindzege komt dichterbij voor de Spanjaard.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer