Sport.be

Wielrennen

Schlecks winnen, Contador ook

22.07.2009 | Bart Peeters / Erik Duchateau

Frank Schleck heeft de koninginnenrit van de Tour gewonnen en rukt op naar de derde plaats in het klassement. Broer Andy schuift op naar de tweede plaats. Alberto Contador staat nog steviger in het geel.

Een mooi beeld, beide Schlecks al juichend over de meet. (foto belga)

Rit 17, van Bourg-Saint-Maurice naar Le Grand-Bornand, werd door velen gevreesd. Anderen zagen er de mooiste onderneming in de Tour in. Op het menu vier Alpencols van eerste en één van tweede categorie en dat - in de eerste koershelft - in regenachtige weersomstandigheden.

Vanaf de start regende het ook - zoals ook in bijna elke rit - meteen aanvallen. Op de Cormet de Roselend ontstond een kopgroep van 22 met opnieuw Jurgen Van Den Broeck. Met Maxime Monfort zat er nog een tweede Belg mee. Ze hadden het gezelschap van onder meer bolletjestrui Pellizotti, Menchov, Chavanel, Casar, Hincapie en Bruseghin.

HUSHOVD DOET GOUDEN ZAAK IN HET GROEN

Ook groene trui Hushovd kon voorin aanpikken. Meer zelfs, de Noor sloeg in de afdaling zo'n gat dat hij ook de Col des Saisies overleefde en in het dal zes groene punten meegraaide. Hushovd bleef ook op de Côte d'Araches dapperen solo aan de leiding peddelen en graaide in het dal nog zes extra groene punten mee. Gouden punten. De strijd om het puntenklassement lijkt beslist. Hushovd telt 30 punten meer dan Cavendish.

Ook de strijd om het geel lijkt beslist. Alberto Contador maakte indruk op de Col de Romme en de Col de la Colombière en gunde de familie Schleck de ritzege. Nadat Hushovd zijn groene missie volbracht had, reed Jurgen Van Den Broeck nog eventjes alleen op kop op de Romme, maar toen de grote kanonnen in actie schoten, moest hij de ritzege uit zijn hoofd zetten.

ARMSTRONG EN WIGGINS GEVEN TERREIN PRIJS

De strafste kanonnen in de koninginnenrit waren de gebroeders Schleck en het Astana-duo Contador-Klöden. Armstrong, Nibali en Wiggins waren the best of the rest. De Schlecks probeerden Contador murw te rijden, maar dat lukte niet. Met Klöden lukte dat wel. Toen uitgerekend Contador een versnelling plaatste op de Colombière moest de Duitser lossen. De Schlecks plooiden, maar kraakten niet. Contador twijfelde, hield de benen stil en zag de Luxemburgse broers terugkeren.

In de afdaling naar Le Grand-Bornand gebeurde er niets en in de sprint ook niet... Frank Schleck zette van ver aan en Contador legde hem geen duimbreed in de weg. Andy Schleck bolde als derde over de meet en stak uit blijdschap ook zijn handen in de lucht. De Schlecks doen een uitstekende zaak, want Andy wordt tweede in het klassement op 2'26" van Contador en Frank derde op 3'25".

Nibali en Armstrong gingen in de afdaling van de Colombière nog voorbij de leeggereden Klöden en finishten op 2'18" als vierde en vijfde. Wiggins kende een zwak moment tijdens de klim en moest 3'07" toegeven. In het klassement zakt de Brit naar de zesde plaats. Hij volgt op 4'53" en houdt nog net Nibali achter zich. Op de vierde en vijfde plaats vinden we de Astana's Armstrong (op 3'55") en Klöden (op 4'44").

MONFORT NET VOOR VDB, EVANS WEGGEBLAZEN

Beste Belg in de rituitslag was Maxime Monfort op een twaalfde plaats. In datzelfde groepje, dat op 6'12" eindigde, zat ook Jurgen Van Den Broeck. VDB werd 16de en rukt in het klassement op naar de 17de plaats. Carlos Sastre en Cadel Evans waren de grote verliezers van de dag. De nummer 1 van de Tour van vorig jaar verloor ruim 7 minuten, de nummer 2 bijna een half uur.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer