Sport.be

Wielrennen

Contador demonstreert rond het meer van Annecy

23.07.2009 | Gert-Jan Weyters

Alberto Contador heeft de tijdrit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Hij demonstreerde rond het meer van Annecy. De Spanjaard was drie seconden sneller dan Fabian Cancellara.

El Pistolero slaat opnieuw toe. (foto belga)
De eerste echte richttijd kwam op naam van de Rus Mikhail Ignatiev met 48 minuten en 46 seconden. De Zwitser Fabian Cancellara leek lange tijd zijn tanden stuk te bijten op de tijd van de snelle Rus. Cancellara deelde zijn tijdrit echter beter in en eindigde uiteindelijk 12 seconden voor Ignatiev en werd zo de eerste renner die sneller reed dan gemiddeld 50 kilometer per uur.

Specialisten als David Millar en David Zabriskie probeerden vervolgens Cancellara van zijn troon te stoten, maar zonder succes. Onze landgenoot Maxime Monfort leverde een knappe prestatie af. Hij stond op gegeven moment tiende met een tijd van 49 minuten en 49 seconden en werd uiteindelijk dertiende. Jurgen Van Den Broeck finishste in een tijd van 50 minuten en 56 seconden. De renner van Silence-Lotto had duidelijk de Alpen nog in de benen.

Lance Armstrong begon als een stoomtrein aan de tijdrit. Op de klim moest de Amerikaan wat gas terugnemen. Armstrong zou uiteindelijk zestiende worden. De renner van Astana was wel sneller dan Frank Schleck en wordt zo derde in het klassement. Met vier renners binnen de 35 seconden van elkaar wordt het uitkijken naar het gevecht voor de derde plaats op de flanken van de Ventoux.

Nadat ook Bradley Wiggins zijn meerdere moest erkennen in Cancellara leek de Zwitser op de zege af te stevenen. Dat was echter buiten Alberto Contador gerekend. De Spanjaard verpulverde alle tussentijden, maar kreeg het moeilijk in het laatste deel. Na een indrukwekkende sprint had hij nog drie seconden over op de Zwitser en zet zo zijn gele trui nog eens extra in de verf.


Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer