Sport.be

Wielrennen

Nummer vijf voor Cav

24.07.2009 | Bart Peeters

Mark Cavendish heeft de op twee na laatste rit in de Tour 2009 gewonnen. De Brit won na een lastige etappe de spint van een grote groep in Aubenas. Thor Hushovd werd tweede. Contador kwam nooit in gevaar.

Cavendish was weer sneller dan Hushovd. (foto belga)
De 19de etappe in deze Ronde van Frankrijk was de laatste kans voor vluchters die aan het eind van de Tour nog over goede benen beschikken. Niet minder dan negentien renners dachten hun slag te kunnen slaan en trokken in de aanval.

Voorin zaten een aantal interessante namen. Onder meer Evans, Popvych, Millar, Kirchen, Leon Sanchez, Barredo, Bennati, Chavanel en onze landgenoot Vandenbergh waren meegelipt. Rabobank had de goede boot wel weer gemist en moest dus werken in de achtergrond. Daardoor liep het verschil nooit hoog op.

Op ongeveer zestig kilometer van de streep sloeg bij de koplopers de vlam in de pan. Duque was de eerste die versnelde. De Colombiaan zag uiteindelijk alleen Millar, Arrieta, Popovych en Gutierrez in zijn wiel. De rest moest passen.

Door het wegvallen van een heel pak aanvallers, gingen een hele reeks ploegen zich mengen in de achtervolging. Daardoor liep de bonus van de vijf vluchters terug en bij de voet van de Col d'Escrinet werden ook zij, met Duque als laatste, gegrepen.

Op die klim van tweede cat├ęgorie werd het tempo opgetrokkken, maar bleven de aanvallen lang achterwege. Het was uiteindelijk Lefevre die in de aanval trok en wereldkampioen Ballan zag aansluiten. De twee hadden op de top twaalf seconden bonus.

Cavendish was echter goed mee over de top gegaan en de Brit had nog drie ploegmaats aan zijn zij. Hincapie, Monfort en Martin reden in de laatste kilometers het gat dicht en in de sprint stond er opnieuw geen maat op Cavendish. Hij klopte Hushovd en nadert in de strijd om groen tot op 25 punten van de Noor. Ciolek werd derde, Greg Van Avermaet vierde.

In de slotfase ontstond er nog een gat in de groep. Daardoor maakt Lance Armstrong vier seconden goed op zijn concurrenten. Voor de Amerikaan kunnen dat belangrijke seconden worden.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer