Sport.be

Wielrennen

Garate wint verrassend op Ventoux

25.07.2009 | Willem Bruyndonx

Juan Manuel Garate won verrassend de voorlaatste rit van de Tour, met aankomst op de Mont Ventoux. Lance Armstrong weerstond de aanvallen van Andy Schleck en stelde zijn derde plaats veilig. Jurgen Van Den Broeck bevestigde zijn sterke Tour met een elfde plaats.

Juan Manuel Garate (foto belga)


16 vluchters kleurden de aanloop naar de Kale Reus. Daarbij geen Belg. Tony Martin was de best geplaatste op 55:39 van Alberto Contador. Naast de Duitser waren de Spanjaard Juan Manuel Garate, de Nederlander Joost Posthuma en de Franse Silence-Lotto-renner Mickael Delage de opvallendste namen.

De favorieten spaarden hun benen voor de 21 km lange klim van de Mont Ventoux. Op die klim bestookte Andy Schleck doorlopend de Astana's met demarrages. Probleem was dat telkens Alberto Contador aansloot, terwijl broer Frank moest passen. Die aasde op de derde plaats van Lance Armstrong, maar de Amerikaan kende een sterke dag en versaagde niet bergop. Ook Jurgen Van Den Broeck bevestigde zijn sterke Tour door lang aan te klampen bij de favorieten. Hij zou uiteindelijk 11de eindigen en zo oprukken naar de 15de plaats in het klassement.

Garate en Martin profiteerden ondertussen van de chaotische achtervolging van de toppers en streden als overgebleven vluchters onderling om de prestigieuze ritzege. Garate demarreerde iets voor de slotkilometer, werd weer bijgehaald, maar maakte het dan toch slim af in de laatste bocht. De Spanjaard won op de Ventoux en zorgde voor een lichtpunt in Rabobanks donkere Tour. Martin werd mooi tweede.

Andy Schleck sprintte seconden later naar de derde plaats, voor Contador en Armstrong. Die hield knap stand in zijn laatste test en verzekerde zich van de derde plaats in het eindklassement. Een prestatie van formaat in de Tour van zijn comeback.

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer