Sport.be

Wielrennen

Sterke Cunego wint op de Alto de Aitana

06.09.2009 | Pieter Gerretzen

De Italiaan Damiano Cunego heeft de 8ste etappe in de Vuelta gewonnen. In een spannende slotkilometer ging hij de Fransman Moncoutié nog voorbij. De Nederlander Robert Gesink werd derde. Cadel Evans neemt de leiderstrui over van Fabian Cancellara.

Evans, Valverde en Basso mochten voor het eerst echt klimmen. (foto belga)
De 8ste etappe in de Vuelta werd gekleurd door een lange ontsnapping. Na een dertigtal kilometer sprongen 6 renners weg uit het peloton: 3 Fransen David Moncoutié (Cofidis, Le Crédit En Ligne), William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom) en Sébastien Hinault (Ag2R), 2 Nederlanders Pieter Weening (Rabobank) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling) en de Duitser Paul Voss (Team Milram). Hun maximale voorsprong bedroeg zo'n 15 minuten.

Pieter Weening sprokkelde onderweg de meeste punten voor de bergtrui en wordt de nieuwe leider in het bergklassement. Maar het waren vooral Hoogerland en Moncoutié die zich de sterksten toonden in de kopgroep. Op 20 kilometer van het einde gingen ze er samen vandoor.

In het peloton waren het de mannen van Caisse d'Epargne die de hele wedstrijd het tempo bepaalden. Kopman Alejandro Valverde had zijn zinnen gezet op deze etappe. Door het helse tempo liep de voorsprong terug tot 3 minuten aan de voet van de slotklim, de Alto de Aitana. Op 5 kilometer van de finish namen de mannen van Ivan Basso (Liquigas) dan het commando over. Zij trokken even door en dan was het beurt aan Basso zelf. Zijn demarrage was niet snedig genoeg en Damiano Cunego kon gemakkelijk aansluiten. De kleine Italiaan twijfelde niet en nam meteen over. Niemand kon hem volgen.

Moncoutié begon solo aan de laatste 3 kilometer met een voorsprong van 40 seconden op Cunego. De Fransman hield knap stand, maar de laatste kilometer was er teveel aan. Cunego ging op en over Moncoutié. Ondertussen was Robert Gesink weggesprongen in de groep van de favorieten. Moncoutié kon de Nederlander net afhouden aan de finish.

De overwinning was voor Damiano Cunego, voor de verdienstelijke David Moncoutié en Robert Gesink. Cadel Evans won de sprint voor de 4de plaats en neemt de leiderstrui over van De Zwitser Fabian Cancellara. De Australiër heeft 2 seconden voorsprong op Alejandro Valverde, die op de 5de plaats eindigde. 
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer