Sport.be

Wielrennen

Cesar Veloso ritwinnaar, Valverde nieuwe leider

07.09.2009 | Willem Bruyndonx

Gustavo Cesar Veloso heeft de negende rit in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard zat in een vroege vlucht en hield nipt stand op de slotklim. Alejandro Valverde werd derde en is de nieuwe leider.

Valverde op de slotklim, samen met Evans en Basso. (foto belga)

Kort na de start van de negende rit reden 7 renners weg uit het peloton. Daarbij 1 Belg, Stijn Devolder. Hij kreeg het gezelschap van 4 Spanjaarden (Sanchez Pimienta, Cesar Veloso en Ramirez Abeja en De la Fuente), de Est Taaramae en de Italiaan Marzano.

De La Fuente was de best geplaatste vluchter in de kopgroep (51ste op 13:31 van leider Evans). Silence-Lotto zag daarom niet echt graten in de vlucht en zorgde ervoor dat de kloof met het zevental niet boven de 7 minuten steeg. Quick Step verloor onderweg 2 renners: Barredo en Davis gaven allebei ziek op.

Aan de voet van de slotklim naar de Alto de Xorret de Cati was de voorsprong van de 7 vluchters geslonken tot 2 minuten. Taaramae besefte het gevaar en liet zijn metgezellen een voor een achter. Devolder moest al snel passen op de zware beklimming.

Maar de Est viel stil en werd bijgebeend door Marzano en Cesar Veloso, die hun krachten beter hadden gedoseerd. Cesar Veloso loste Marzano en soleerde naar een prestigieuze ritzege. Marzano werd tweede.

Devolder: 'Slotklim was te zwaar voor mij.'
Achter die 2 bleken Evans, Basso, Gesink en Valverde de sterksten van de klassementsrijders. De sluwe Spanjaard sprintte nog naar een derde plaats en neemt dankzij de bonificatieseconden de gouden leiderstrui over van Evans. Die werd zesde en maakte zich achteraf boos omdat Gesink (vierde) hem zou gehinderd hebben in de eindspurt.

Devolder was achteraf tevreden over zijn prestatie. "Ik zat in de juiste vlucht, maar kon op de slotklim niet mee met de beste klimmers. De klim naar de Alto de Xorret de Catì was te zwaar voor mij, met stukken met een stijgingspercentage van 20%. Maar ik voel me goed en hoop nog iets te kunnen tonen deze Vuelta", sprak hij.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer